След като през изминалата година избягваше да се намесва твърде дълбоко във войната на Русия в Украйна, миналия месец Китай изведнъж предложи план за мир. Зад този обрат вероятно стои прогнозата на китайски военни експерти, че войната ще приключи това лято, пише японското издание Nikkei.

Когато повече от 200 световни лидери и висши служители се събраха в Мюнхен за конференцията по сигурността миналия месец, китайският първи дипломат Ван И заяви пред участниците, че Китай скоро ще обяви план да стане посредник в руско-украинския конфликт.

"Ще изложим позицията на Китай за политическото уреждане на кризата в Украйна и ще останем твърдо на страната на мира и диалога", заяви Ван по време на обръщението си на 18 февруари.

Китай официално представи мирния си план от 12 точки на 24 февруари, точно в годишнината от началото на руската инвазия. Предложението призоваваше за ранно прекратяване на огъня и за подновяване на преговорите между двете страни за мирно уреждане.

Самият план не е нищо особено, но създаде впечатление, че Китай изведнъж започва да играе активна роля.

Пекин не осъди руската инвазия, нито се присъедини към икономическите санкции, наложени на Москва. Въпреки че в миналото Китай призоваваше за прекратяване на огъня, ръководството му не пожела да предприеме никакви конкретни действия.

Причината за внезапната промяна на Китай може да се проследи до доклад, публикуван два месеца по-рано от водещ мозъчен тръст в Пекин.

Академията за военни науки е на пряко подчинение на Народната освободителна армия. Въпреки че не може да бъде открита на картата, институцията се намира в пекинския квартал Хайдиан, в който се намират руините на Юанминюан - дворец, разрушен от западните армии през XIX век.

Академията редовно издава препоръки и доклади до Централната военна комисия на Комунистическата партия - най-висшият орган за вземане на решения за въоръжените сили на Китай. Начело на академията стои служител на правителствено ниво.

През декември Академията е завършила симулация на конфликта в Украйна, в резултат на което е стигнала до изненадваща констатация, според източници, близки до китайското правителство. Според симулацията войната ще приключи около лятото на 2023 г., като Русия ще има предимство, пише Nikkei.

В доклада се казва, че както руската, така и украинската икономика ще бъдат твърде изтощени, за да продължат войната след лятото.

Възможно е резултатите да са били изкривени в полза на Русия, за да се угоди на подкрепящото Москва ръководство на Китай. Но по стечение на обстоятелствата през лятото изтича и срокът на действие на пакета от помощи в размер на 45 млрд. долара, приет през декември миналата година в САЩ.

Сега републиканците държат мнозинството в Камарата на представителите на САЩ и някои членове на партията са скептично настроени към щедрата помощ, която се предоставя на Украйна.

"Не знам какво ще се случи с американската помощ от есента", заяви високопоставен служител в кабинета на японския министър-председател, цитиран от изданието.

САЩ осигуряват половината от помощта, която Украйна получава. Аргументът, че преговорите за прекратяване на огъня ще започнат преди прекратяването на тази помощ, не е лишен от основание.

След като е научил за прогнозата на Академията за военни науки, Пекин изготви мирно предложение навреме за годишнината от войната. То е насочено към постигането на три цели, включително възстановяване на отношенията с Европа.

Инцидентът с китайския балон за наблюдение задълбочи разривите в китайско-американските отношения. Япония се присъедини към САЩ по въпроса за Тайван.

Но Пекин все още вижда шанс в Европа. Въпреки че европейските държави разширяват военната помощ за Украйна, някои от тях в Германия, Франция и други страни призовават за прекратяване на огъня.

Пекин смята, че Европа все още е отворена за преки инвестиции и трансфер на технологии към Китай, а подобряването на отношенията с региона би довело до икономическо възстановяване. Предвид това много представители на китайското правителство призовават Пекин да се включи преди началото на преговорите за прекратяване на огъня.

Втората цел е да се поддържат приятелски отношения с Украйна. Китай закупи чрез Украйна самолетоносач съветско производство и преработи кораба в първия самолетоносач на страната - "Ляонин".

Дори когато повечето западни държави критикуваха Китай заради съобщенията за нарушения на човешките права, Украйна остана безмълвна по темата.

"Не можем да си позволим да изгубим нито Руси, нито Украйна", заяви източник от китайското правителство. Мирният план включва условие за икономическо възстановяване, което показва, че Китай вече обмисля икономическа помощ.

Крайната желана цел е Китай да играе водеща роля в постигането на прекратяване на огъня. Китайският президент Си Цзинпин обмисля да приеме поканата за посещение в Москва, отправена от руския президент Владимир Путин.

"Посещението в Русия не може да стане нито твърде рано, нито твърде късно", заяви източник, добре запознат с китайската дипломация.

Най-добрият сценарий за Си би бил Русия и Украйна да започнат преговори, след като китайският лидер представи мирния план на Путин. Това би представило Китай като истински събеседник за прекратяване на огъня и би го поставило в изгодна позиция да привлече на своя страна страните от Глобалния юг, особено тези, които държат САЩ и Китай на разстояние.

Много анализатори смятат, че войната ще продължи дълго, защото украинският президент Володимир Зеленски продължава да се стреми да си върне загубените територии. Западните държави все по-често критикуват Китай за предполагаемото предоставяне на оръжия на Русия.

Ако Китай не успее да се превърне в миротворец, последиците ще подкопаят авторитета и престижа на Си. Остава да видим дали сегашното ръководство, изпълнено с верни на Си хора, ще бъде способно на подвиг, който изисква сложни умения за водене на преговори и упорита твърдост, пише в заключение японското издание.

Дир.бг