Трима бивши организатори на ежегодното бдение в Хонконг в памет на жертвите на потушаването на продемократичните протести в Китай през 1989 г. бяха вкарани днес в затвора за по четири месеца и половина за това, че не са предоставили информация за групата в съответствие със закона за националната сигурност, съобщи Асошиейтед прес.

Цзоу Синтун, Тан Юегуан и Сюи Хунгуан бяха арестувани през 2021 г. по време на репресиите срещу продемократичното движение в града при масовите протести преди повече от три години. Те бяха лидери на "Хонконгския съюз за подкрепа на патриотичните демократични движения в Китай" и бяха признати за виновни миналата седмица.

Вече несъществуващият съюз е известен най-вече с организиране на бдения със свещи в Хонконг по повод годишнините от потушаването на продемократичните протести на площад "Тянанмън" през 1989 г. от китайски военни. През 2021 г. той бе разпуснат заради наложения от Пекин закон за националната сигурност, отнасящ се до Хонконг.

Поддръжниците на организацията твърдят, че разпускането на алианса показва, че свободите и автономията, обещани при връщането на Хонконг на Китай през 1997 г., намаляват.

Преди разпускането на организацията полицията поиска подробности за нейните операции и финансиране поради съмнения за предполагаеми връзки с чуждестранни демократични организации, обвинявайки я, че е чуждестранен агент. Организацията обаче отказа да сътрудничи, твърдейки, че полицията няма право да изисква информация от нея, тъй като не е чуждестранен агент, а властите не са предоставили достатъчно добре аргументирани основания за искането си.

Съгласно новия закон за националната сигурност началникът на полицията има право да изисква редица сведения от всяка организация и лице, обявени за чуждестранен агент. Отказът може да доведе до шест месеца затвор и глоба в размер на 100 000 хонконгски долара (12 740 американски долара), ако лицето бъде осъдено. /БТА