Киев ще продължи срока на Черноморската зърнена инициатива със 120 дни, предаде Ройтерс, като се позова на неназован високопоставен украински правителствен представител.

"Споразумението ще бъде строго спазвано от наша страна", каза източникът.

ТАСС цитира днес сутринта руския заместник външен министър Александър Грушко, който каза, че срокът на споразумението, което направи възможно продължаването на износа на украинско зърно след руската инвазия, е бил продължен с 60 дни. Отделно от него също тази сутрин руски източник заяви, че 60-дневното продължаване на договореностите означава, че след 60 дни някоя от страните по тях може да постави въпроса за прекратяването им.

Украйна обаче посочи, че в сключеното през юли споразумение е записано ясно и недвусмислено, че срокът му може да бъде продължаван с минимум 120 дни, което означава, че ако някоя от страните иска да го продължи за по-малък от този срок, то трябва да бъде преработено.

"Руснаците осъзнаха, че продължаването на срока на споразумението само с 60 дни е невъзможно от правна гледна точка, затова сега търсят изход от създалото се положение", каза високопоставеният украински правителствен представител.

Черноморската зърнена инициатива беше договорена през юли миналата година с посредничеството на ООН и Турция, а през ноември беше подновена.

Киев изрази желание срокът на споразумението да бъде продължен с още поне година и в него да бъдат включени и пристанищата на град Николаев.

Откакто миналото лято Украйна и Русия сключиха тези договорености, от украинските пристанища бяха изнесени милиони тонове зърно и други продоволствени стоки.

БТА