Руски изтребител се е сблъскал с американски дрон Reaper над Черно море тази сутрин.


Това съобщава американската армия, като в официалния текст се разказва, че самолетът Су-27 се е ударил в пропелера на разузнавателен дрон MQ-9 Reaper, който извършвал "рутинни операции" в международното въздушно пространство.


Според съобщенията Су-27 преди това е изпуснал гориво върху него и е прелетял опасно близо пред безпилотния самолет.


Европейското командване на въоръжените сили на САЩ казва, че към дрона "опасно и непрофесионално" се доближили два самолета, за да го прехванат. Какво е станало с руския Су-27 не се съобщава.


Според САЩ инцидентът е станал около 8:03 минути сутринта българско време, а Reaper се е намирал над международни води, където и САЩ били принудени след сблъсъка да свалят дрона в морето. Според ген. Джеймс Хекър, командващ военновъздушните сили в Европа и Африка, дронът е напълно загубен.


"Опасните и непрофесионалните действия на руснаците почти доведоха до това да катастрофират двата летателни апарата", се казва в съобщение на Европейското командване, което цитира Хекър. Генералът заявява още, че САЩ и съюзниците им ще продължат да изпращат летателни апарати в международното въздушно пространство, и призова руснаците да се държат професионално и да не създават опасности, включително екологични.


Белият дом потвърди, че президентът Джо Байдън е уведомен за инцидента, и използва сходни думи: говорителят Джон Кърби нарече "опасни и непрофесионални" маневрите на руските изтребители.


В първите минути след съобщението на американските сили предстоеше руските въоръжени сили да коментират.

Според платформата за проследяване на полети Flightradar24 това е маршрутът на американския дрон и инцидентът е станал по-близо до турския бряг, отколкото до бреговете на Крим.

Дневник