Пакистанската полиция блокира части от столицата Исламабад и разположи хиляди полицаи за съдебното заседание, на което ще се разглеждат обвиненията в корупция срещу бившия премиер Имран Хан, който се укриваше от арест в продължение на седмица, на фона на ожесточени сблъсъци, съобщи ДПА.

Живеещите в близост до съда в столицата бяха помолени да останат по домовете си, политическите дейности и събирания бяха забранени, а автомобилите се проверяваха преди влизане в столицата.

"Разположихме силна охрана, за да няма заплаха за живота му", заяви началникът на полицията в Исламабад Акбар Насир преди заседанието.

Хан, който беше свален от власт от парламента миналата година чрез вот на недоверие, е обвинен в няколко корупционни престъпления, включително свързани със скъпи държавни подаръци, получени от други държави.

Съд в Исламабад издаде заповеди за арест на Хан миналия месец. Той се укриваше в жилищния си комплекс в източния град Лахор в продължение на няколко седмици, а поддръжниците му лагеруваха отвън. Негови привърженици се сражаваха с полицията с камъни и бензинови бомби, ранявайки повече от 100 служители след опитите за арест на Хан по-рано тази седмица.

Бившият премиер се съгласи да присъства на заседанието, след като съдията отхвърли искането му за прекратяване на заповедите за арест въпреки съпротивата на поддръжниците му.

БТА