Престижните американски награди за журналистика "Пулицър" отличиха тази година работата на световната новинарска агенция Асошиейтед прес и на в. "Ню Йорк таймс", предадоха световните агенции. Двете медии получиха престижните отличия за отразяването на войната в Украйна.

Нюйоркският всекидневник и неговите журналисти бяха удостоени с "Пулицър" за международни репортажи за отразяването на руската инвазия в Украйна, по-специално за тяхното осеммесечно разследване, свързано със смъртта на украинци в град Буча, в района на Киев и на руската военна част, отговорна за тези убийства.

Украински прокурори казват, че руските сили са убили около 1400 цивилни в Буча и района му. Там бяха открити трупове на украинци след изтеглянето на руските сили в края на март миналата година. Буча се превърна в символа на военните престъпления, извършени от руската армия от началото на руската инвазия в Украйна през февруари миналата година.

Асошиейтед прес получава наградата "Пулицър" за журналистическа дейност в полза на обществото за репортажите си за обсадата на украинския град Мариупол. Символ на украинската съпротива, този град в Югоизточна Украйна, беше обсаден и бомбардиран в продължение на седмици от руските сили в началото на инвазията.

Асошиейтед прес също така спечели награда "Пулицър" за снимков материал към извънредни новини за кадрите, които агенцията е направила в началото на конфликта в Украйна  преди 14 месеца.  

Наградата  "Пулицър" в категорията за извънредна новина получи в. "Лос Анджелис таймс" за тайно записан разговор с представители на градските власти на Лос Анджелис, правещи расистки коментари.

А Кристина Хаус от същия вестник бе отличена в категорията за фотографски репортаж за фотографския й разказ за 22-годишна бременна бездомна жена от Лос Анджелис.

В. "Уолстрийт джърнъл"  получи наградата в категорията за разследващи репортажи  за серията от репортажи, касаещи  конфликти на интереси сред служители на 50 федерални агенции.

Кейтлин Дикерсън от "Атлантик" получи наградата за обяснителни репортажи, посветени на политиката на администрацията на Доналд Тръмп за принудително разделяне на деца на мигранти от техните родители.

Каролин Китчънър от в. "Вашингтон пост" получи наградата за национални репортажи за публикациите й, посветени на решението за ограничаване на абортите, в това число и статията й за тексаска тийнейджърка, родила близнаци, след като новите ограничения на абортите, не са й позволили да прекрати нежеланата си бременност.

Ели Саслоу също от "Вашингтон пост" получи отличието в категорията за анализи, разказващи отделни истории на хора, борещи се с последиците от пандемията, за бездомни хора, за хора, борещи се с пристрастеността си към дадени продукти, за неравенствата в обществото, като всичко това представя един портрет на Америка, който показва много проницателния и аналитичен поглед на автора на анализите.

Наградите "Пулицър" се връчват от Колумбийския университет в Ню Йорк. Миналата година украински журналисти бяха отличени със специален "Пулицър" заради храбростта, в която работят по време на конфликта в Украйна.

Наградите се връчват общо в 15 журналистически категории, както и в 8 категории за изкуства. Онзи , който е награден за журналистика в служба на обществеността, получава златен медал. Другите получават награда от 15 000 долара.

Заместник-председседателят на борда, връчващ наградите, Нийл Браун изтъкна на какви опасности са подложени журналистите в Русия. Той визира случая на репортера на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, който бе арестуван в Русия и обвинен в шпионаж.

БТА