Хиляди сърби се включиха снощи в протеста "Сърбия срещу насилието", организиран от опозицията в центъра на Белград, след двете масови убийства миналата седмица в страната.  

Разоражаването на сърбите, една от мерките на правителството на Вучич след случилите се трагедии в страната, е вече в ход. Вчера следобед от сръбското министерство на вътрешните работи съобщиха, че са предадени 1500 оръжия, 50 000 патрони, повече от 100 бомби, минохвъргачки и други оръжия, информира сръбската държавна телевизия РТС.

Миналата седмица тринадесетгодишно момче донесе в училище в центъра на Белград два пистолета на баща си и коктейли Молотов и уби осем ученици и охранител. Други шест ученици и един учител бяха ранени. Ден по-късно 21-годишен мъж стреля в три села край град Младеновац, на около 40 км южно от Белград, като уби осем души и рани 14. И двамата извършители са задържани.

"Сърбия срещу насилието"

Депутатът от Демократическата партия Сърджан Миливоевич каза, че по оценки на полицията в шествието са участвали 50 000 души, предаде БТА.

Сред исканията, обявени на протеста, са незабавно спиране на по-нататъшното насърчаване на насилието в медиите и публичното пространство, смяна на Съвета на регулаторния орган за електронни медии, закриване на печатни медии и таблоиди, насърчаващи омраза и насилие и непрекъснато нарушаващи журналистическата етика, както и отнемането на националните честоти на телевизии, които насърчават насилието.

Опозицията настоява и за оставките на министъра на вътрешните работи Бранислав Гашич и на директора на Агенцията за сигурност и информация (БИА) Александър Вулин.

"Кой от нас има усещането, че живее в сигурна държава? Никой. Ето защо искаме смяна на Гашич и Вулин. Тук никой не е в безопасност", каза актьорът Сергей Трифунович пред телевизия Ен1 на протеста "Сърбия срещу насилието".

Министърът на образованието Бранко Ружич подаде оставка на 7 май, като коментира, че това е личен, а не политически акт.

Протестиращите настояват и за свикване на заседание на парламента, на което да се обсъди отговорността на сръбското правителството и ситуацията със сигурността в страната.

Те дадоха срок до 12 май за изпълнение на исканията, които бяха прочетени в началото и края на протеста. Ако исканията не бъдат изпълнени, ще бъде организиран нов митинг.

Шествия и митинги бяха организирани също така в Нови Сад и още няколко града в Сърбия.

Какво отговори президентът

Сръбският президент Александър Вучич каза снощи, че протестът на опозицията се е свел до "чиста политика" и отбеляза, че в политическата практика на Сърбия е въведено нещо ново, което е "най-бруталният начин за злоупотреба с чувствата на хората". По думите му на протеста максимално е имало 9000 души.

По повод исканият за оставки Вучич каза, че полицията и БИА са направили всичко както изискват правилата.

Вучич каза в предаване на телевизия Хепи, че никога не е бягал от избори, но е на мнение, че в момента това не е добро решение. По думите му не е проблем правителството да подаде оставка, но няма да позволи опозицията да управлява една година в служебно правителство и едва тогава да се отиде на избори.

"Да бягаме от страхливците? Посветих живота си на тази страна. Няма да отстъпим. Пак ще отидем на избори. Не мисля, че са добро решение, но никога няма да избягаме от тях", каза Вучич пред телевизия Хепи.

Редовните парламентарни избори в Сърбия са през 2026 година, а президентските - 2027 година.

Той съобщи, че до края на месеца неговата Сръбска прогресивна партия ще има конгрес, на който ще бъдат обявени съществени промени, а на митинга на партията ще се съберат се съберат 3 милиона души.

Мерките

В Сърбия вчера приключи тридневния траур по повод трагедиите и учениците се върнаха в училище. Мерките на правителството за повишаване на сигурността влязоха в сила. Има по един полицай във всичките 1800 училища.

Само в училището, където бе извършено масовото убийство, занятията ще се подновят от утре. Там има и екипи за психологическа подкрепа, които да дават съвети на децата, родителите и учителите.

Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Данило Стефандич съобщи, че пред всяко училище ще има полицейски патрул сутрин и следобед, когато учениците пристигат на училище, както и след края на учебния ден. По думите му на всички обществени места, където се събират повече хора - търговски центрове, паркове и площади, ще има засилено полицейско присъствие.

След двете масови убийства бе обявена акция за доброволно предаване на оръжие, както и за проверка на собствениците на законно притежавано оръжие.

Вчера следобед от сръбското министерство на вътрешните работи съобщиха, че са предадени 1500 оръжия, 50 000 патрони, повече от 100 бомби, минохвъргачки и други оръжия, информира сръбската държавна телевизия РТС.

Гражданите могат да предават незаконно притежавано оръжие до 8 юни всеки ден без последствия. При подаване не се изисква документ за самоличност.

Вучич обяви в ефира на държавната телевизия РТС, че след двете масови убийства броят на огнестрелните оръжия в Сърбия ще бъде намален драстично. Той каза, че парламентът ще приеме по-строги наказания за нарушения на режима за притежание на оръжие, а полицията ще изземе незаконните оръжия и муниции.

Сърбия има дълбоко вкоренена култура на притежаване на оръжие и заедно с останалите страни от Западните Балкани тя е залята от оръжия и боеприпаси, които се намират в частни ръце след войните през 90-те години на миналия век, довели до разпадането бивша Югославия, отбелязва Ройтерс.