Повече от 200 души взеха участие в празника на Европейската общност в Брюксел, който тази година е посветен на България. Той се проведе в културния център „Де Кам“ в белгийската община Везембек-Оппем. 

„Присъстващите бяха три пъти повече отколкото очаквахме и поне половината бяха чужденци“, обяви специално за рубриката БГ Свят на БТА Елица Димитрова, която е част от организационния екип на събитието. 

В програмата бяха включени български народни танци, в които участие взе доброволческият състав на Мария Цветкова – един от организаторите на „На хорото в Брюксел“. Част от програмата бяха и хор „Булгапея“ на Надежда Николова. Няколко българи, които живееят в Белгия, разказаха за своята интеграция в страната. 

„Шестима българи - 5 жени и едно момче, разказаха накратко за живота си тук в Белгия, как са дошли, какво правят тук и как се чувстват в тази страна. Всички говореха на нидерландски език и се справиха много добре, с чувство за хумор дори споделиха за забавни моменти от живота на имигранта“, разказа Елица Димитрова. 

Тя подчерта още, че събитието се организира на доброволни начала и всички – организатори и участващи, са доброволци. 

„Впечатлена съм от това как местната общност прави усилие да помогне за интеграцията на чужденците и отварят вратите и очите си за други народи и култури“, коментира Димитрова. 

Общият брой на сънародниците ни, включили се в събитието е около 30. Пет-шест човека пък са организаторите от местната община. 

След официалната част се състоя и кратък коктейл с напитки и храна от България.

„Това събитие се организира в навечерието на девети май, денят на Европа, и тази година е дошъл ред на България. Вече са представяни около 23 други страни, имало е кратка пауза по време на Ковид“, обясни Елица Димитрова във връзка с празника на Европейската общност. 

„В община Везембек-Оппем и наоколо живеят много чужденци от всякакъв произход. Предполагам, че поради тези причини общината е решила да ораганизира тази инициатива, която да уважи всяка от представяните държави и да помогне за интеграцията на хората и да запознае местните хора с чуждите култури“, коментира още Димитрова пред БТА. 

БТА