Сирия и Турция се договориха днес да изготвят пътна карта за подобряване на обтегнатите си отношения след разговори в Москва с участието и на Русия и Иран, съобщи Асошиейтед прес.

Споразумението бе постигнато една седмица след като Сирия и арабски правителства на среща в Йордания се договориха да създадат своя пътна карта за решаване на проточилата се гражданска война в Сирия и да укрепят връзките. Арабската лига също поднови в неделя членството на Сирия след 12 години суспендиране, а Саудитска Арабия покани по-рано днес официално Башар Асад да участва в предстоящата среща на високо равнище в Джеда.

През 12-те години на конфликт Турция подкрепяше въоръжени опозиционни групировки в северозападната част на страната в стремеж да свали от власт Башар Асад. Сирийското правителство често е критикувало Анкара, че контролира части от северозападен анклав, превзети от опонентите на Асад. Турция превзе територията чрез няколко военни нахлувания от 2016 г. срещу кюрдските сили, които са подкрепяни от САЩ.

Руският външен министър бе домакин днес на своите колеги от Турция, Сирия и Иран за разговори, които бяха най-високото ниво на контакт между Анкара и Дамаск от началото на гражданската война в Сирия преди повече от десетилетие. Разговорите за създаване на план за подобряване на отношенията между Турция и Сирия ще бъдат водени в координация с министерствата на отбраната на четирите страни.

Министрите отбелязаха позитивната и конструктивна атмосфера по време на дискусията и се съгласиха да продължат контактите на високо ниво и техническите преговори в четиристранен формат в предстоящия период, се казва в съобщение на руското външно министерство след разговорите. Министрите са призовали за международна помощ за Сирия не само в подкрепа на населението на страната, но и в интерес на доброволно, безопасно и достойно завръщане на бежанците, както и за следвоенно възстановяване.

Усилията към турско-сирийско помирение идват в момент, когато турският президент Реджеп Ердоган е под силен вътрешен натиск да отпрати обратно сирийските бежанци заради тежката икономическа криза и увеличаващите се настроения срещу бежанците, отбелязва агенцията. Той се бори за преизбиране в неделя, когато в Турция ще има президентски и парламентарни избори, напомня още АП.

БТА