Министърът на образованието на талибаните Хабибула Ага заяви, че условията все още не позволяват на момичетата в Афганистан да посещават училище, предаде ДПА.

Коментарът на министъра, направен по време на откриването на религиозно училище в североизточната провинция на страната Панджшер, беше оповестен от местния новинарски портал "Толо нюз".

Откакто дойдоха отново на власт през август 2021 г. талибаните отново въведоха строги закони и ограничения, сред които беше забраната за момичета и жени да посещават училище след шести клас, припомня агенцията.

Миналата седмица министерството прекрати дейността на всички училища, които се управляват от неправителствени организации, в провинциите Кандахар и Хелманд. Онези, които се осмелят да критикуват това решение биват арестувани под различен претекст. Наскоро просветният деец Матиюлах Веса беше задържан за развиване на "подозрителна" дейност. Веса подкрепяше правото за образование на момичетата, особено в отдалечените части на страната, чрез мрежа от активисти, припомня ДПА.

Въпреки натиска отвътре и този на международната общност, талибаните не са се ангажирали с отваряне на училищата за момичетата. Освен това те отчаяно търсят международно признание, тъй като нито една държава в света все още не е признала управлението им, допълва агенцията.

БТА