Ръководителят на руската частна военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин заяви днес, че фланговете на неговите сили са подложени на натиск в близост до украинския град Бахмут, което води до загуба на терен, който хората му са завзели на висока цена, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Евгений Пригожин твърди, че задача на редовните руски войски е да защитят фланговете на "Вагнер" край Бахмут - градът, който е в центъра на най-дългата и кървава битка във войната.

"Ситуацията по фланговете се развива според най-лошия предвиден сценарий", заяви Пригожин в аудиопослание.

"Всички територии, които бяха превзети с кръвта и живота на нашите другари в продължение на много месеци, напредвайки с десетки или стотици метри на ден, сега на практика са зарязани без бой от тези, които трябва да държат фланговете ни", каза днес Пригожин.

Министерството на отбраната на Русия заяви по-рано, че десантни войски подкрепят настъплението в западната част на Бахмут и са притиснали частите на украинската армия по фланговете.

Пригожин отбеляза, че бойците му се намират на 625 метра от западните покрайнини на града.

В отговор на въпрос на руска медия относно очакваната украинска контраофанзива, Пригожин заяви, че украинските операции "за жалост са отчасти успешни".

Ръководителят на "Вагнер" беше помолен да коментира думите на украинския президент Володимир Зеленски, че контранастъплението на украинската армия се е забавя, тъй като тя е изчаква допълнителна чуждестранна помощ.

"Зеленски хитрува. Контранастъплението тече с пълна сила", заяви Пригожин.

Генерал Олександър Сирски, командващ украинските сухопътни сили, каза вчера, че руските сили в някои части на Бахмут са отстъпили с до два километра в резултат на контраатаките.

Както Пригожин, така и украинската армия заявиха вчера, че силите на Киев са пробили руски позиции в близост до Бахмут, което представлява значителен напредък за Украйна. Пригожин за пореден път обвини руското министерство на отбраната, че не предоставя достатъчно боеприпаси на "Вагнер" и обвини ведомството за неуспехите в битката за Бахмут.

Дир.бг