САЩ прекратиха в петък граничните ограничения, въведени заради COVID-19, които блокираха много мигранти на границата с Мексико, и незабавно замениха така наречената "Разпоредба 42" с широкообхватни нови правила за убежище, предназначени да възпират незаконното преминаване, предаде "Ройтерс".


Тази седмица сред мигрантите се разпространи информация, че новите правила ще направят много по-трудно оставането в Съединените щати. В часовете преди влизането им в сила, хиляди мигранти минаваха през реки, катереха се по стени и насипи, за да преминат на територията на САЩ, надявайки се молбите им да бъдат обработени преди полунощ.


Някои мигранти се предадоха на граничните служители. Други се опитаха да преминат незабелязани.

В Матаморос, Мексико, групи пресичаха река Рио Гранде. Някои носеха малки бебета и торби с вещи над главите си, за да стигнат до Браунсвил, Тексас.


В Ел Пасо, Тексас, стотици мигранти лагеруваха по улиците в центъра, опитвайки се да разберат къде да отидат, след като са пресекли границата от Хуарес, Мексико.


Още мигранти - включително семейства с малки деца - чакаха обработка, затворени между две извисяващи се гранични стени в Сан Диего, Калифорния, срещу Тихуана, Мексико.

Дори преди прекратяването на "Разпоредба 42", администрацията на президента Джо Байдън се бореше с рекорден брой мигранти на границата на САЩ с Мексико, което натоварваше американските власти и граничните градове.
Републиканците обвиняват Байдън за облекчаване на по-рестриктивните политики от времето на бившия президент Доналд Тръмп, неговия републикански предшественик. Байдън, от своя страна, обвини Конгреса, че не е приел цялостна имиграционна реформа.

Тръмп въведе "Разпоредба 42" през март 2020 г. Здравните служители казаха по това време, че заповедта има за цел да ограничи разпространението на COVID-19 в претъпканите места за задържане. Това позволи на властите на САЩ бързо да експулсират мигранти в Мексико или други страни, без да имат възможност да поискат убежище в САЩ.


Байдън запази "Разпоредба 42" и в крайна сметка я разшири.


Сега, когато "Разпоредба 42" приключва наред с края на извънредното положение, свързано с COVID, новият регламент за убежището на администрацията на Байдън ще заеме нейното място.


С него се създава нова презумпция, че мигрантите нямат право на убежище, ако са преминали през други страни, без да поискат закрила, или ако не са използвали законни начини за влизане в САЩ, които Байдън разшири.

Агенцията за митнически и граничен контрол на САЩ през последните дни е задържала до 28 хил. мигранти в своите съоръжения, далеч над заявения капацитет, което, изглежда, е рекорд, казаха двама федерални служители, пожелали анонимност, и синдикатът на граничния патрул.


Най-натоварените гранични центрове за задържане са в долината на Рио Гранде и Ел Пасо в Тексас и два района в Аризона, според президента на профсъюза Брандън Джъд.


Тази седмица броят на хората, заловени да преминават незаконно, е надхвърлил 10 хил. на ден.

Дневник