Украинските войски са напреднали в района на Бахмут, но вътре в самия град руските сили също постигат някои успехи, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр, цитирана от Ройтерс.

В социалната мрежа Телеграм Маляр написа, че в последните дни частите на Киев са си върнали около 20 кв. км територия от руските войски в района на град Бахмут в Източна Украйна, който от месеци е арена на ожесточени боеве. Заместник-министърът, която по-рано посочи, че украинското напредване в Бахмут не е част от по-широко контранастъпление, планирано от Киев, допълва в публикацията си, че събитията в града "не бива да се вадят от контекста".

"Например за няколко дни нашите войски освободиха около 20 кв. км от врага в северните и южните предградия на Бахмут", заяви Маляр. "Същевременно врагът леко напредва вътре в самия Бахмут, напълно разрушавайки града с артилерия."

Маляр отново каза, че Русия изпраща десантни части към Бахмут, и добави, че ожесточените боеве за града продължават с "променлив резултат".

Изнесените от украинския заместник-министър данни за положението на бойното поле не могат да бъдат проверени.

Миналата седмица украинската армия съобщи, че след месеци на ожесточени сражения е започнала да изтласква руските подразделения от района на Бахмут. Същевременно Москва призна, че частите ѝ действително са отстъпили в сектора от фронта северно от града.

За Русия Бахмут, град с около 70 000-но предвоенно население, представлява плацдарм за превземането на останалата част от украинската Донецка област.

БТА