Унгария не одобри отпускането на следващия транш от военната помощ за Украйна, предоставена по линия на Европейския механизъм за подкрепа на мира на ЕС (ЕМП), съобщи говорителят на унгарското правителство на Ройтерс.

Траншът възлизаше на 500 млн. евро, уточнява БТА. Информацията, че това ще се случи, беше разпространена ден по-рано от италианската агенция АНСА, която се позова на свои източници.

"Унгария не е съгласна с факта, че Европейският съюз, наред с други съществуващи инструменти, използва Европейския механизъм за подкрепа на мира единствено по отношение на Украйна, тъй като това не позволява да се насочат достатъчно средства за насърчаване на интересите на ЕС в други области", заявиха от кабинета на правителствения говорител.

Германският канцлер поиска регистър за щетите от войната в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц призова да бъде създаден международен регистър за щетите от войната в Украйна. Той направи това преди началото на лидерската среща на Съвета на Европа в Рейкявик, предаде ДПА.

По думите му е много важно да бъде създаден "регистър на щетите, който да позволи с общи усилия да бъдат описани щетите от руската военна агресия в Украйна".

Това ще осигури основа за възстановяването на Украйна, каза той.

Регистърът е необходимо условие, за да могат всички да работят с общи данни, заяви Шолц и добави, че той може да послужи и като база за разговори на международно равнище.

"В този смисъл това е изключително важно за бъдещето на Украйна", посочи канцлерът в изказването си, което той направи около 15 месеца след началото на руската инвазия в Украйна.

дир.бг