Споразумението за износ на зърно през Черно море е удължено с още два месеца, съобщи днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, ден преди възможното оттегляне на Русия заради пречки пред износа на руско зърно и торове, предаде Ройтерс.

Ердоган каза това пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР), след като последният кораб отплава от украинско пристанище по силата на споразумението.

Сделката, чийто срок изтичаше утре, осигурява безопасен износ през Черно море на украинско зърно.

"Споразумението за зърнения коридор през Черно море беше удължено с два месеца с усилията на Турция", каза президентът, като благодари на лидерите на Русия и Украйна и на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за помощта.

На 22 юли 2022 г. в Истанбул беше подписан пакет от документи за доставка на зърно и торове на международния пазар. Първоначално споразуменията бяха сключени за 120 дни, а през ноември миналата година бяха удължени за същия срок. На 18 март тази година Русия обяви удължаването на сделката с 60 дни, като предупреди, че това време ще бъде достатъчно за оценка на изпълнението на меморандума, подписан с ООН. Москва многократно е отбелязвала, че по-нататъшно решение за удължаване на сделката зависи от изпълнението на руската част от споразумението, отбелязва ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че за да убеди Русия да разреши износа на зърно от Черно море, ООН се съгласи да помогне на Москва за износа й на селскостопански стоки, вкл. торове, за три години.

Всъщност аграрният сектор на Русия не е засегнат от санкциите на Г-7 и ЕС. Москва обаче твърди, че ограниченията върху плащанията, логистиката и застраховките слагат бариера пред доставките.

"Все още има много отворени въпроси относно нашата част от сделката. Сега ще трябва да се вземе решение", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник.

Запитан в сряда как напредват преговорите, Песков каза на брифинг, че няма да влиза в "хипотетични дискусии" за това какво ще направи Русия, ако срокът на зърнената сделка изтече.

Съединените щати отхвърлиха оплакванията на Русия. Посланикът на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд каза миналата седмица, цитирана от Ройтерс: "Те изнасят зърно и торове със същите обеми, ако не и по-високи, отколкото преди пълномащабната инвазия (в Украйна)."

Длъжностни лица от Русия, Украйна, Турция и ООН са включени в Съвместния координационен център (Joint Coordination Centre (JCC)) в Истанбул, който изпълнява черноморската експортна сделка. Центърът разрешава преминаването и инспектира корабите. От 4 май досега не са разрешавани нови кораби.

Мминалия месец Русия заяви в Координационния център, че няма да одобри участието на нови кораби в сделката, освен ако транзитът не бъде извършен до 18 май - "очакваната дата на .. . закриване". Изтъкнатата причина: това е "за да се избегнат търговски загуби и да се предотвратят възможни рискове за безопасността" след 18 май.

Около 30,3 милиона тона зърно и хранителни продукти са били изнесени от Украйна по черноморската сделка, включително 625 000 тона, пренесени с кораби на Световната програма по прехраната (World Food Programme) за операции за оказване на помощ в Афганистан, Етиопия, Кения, Сомалия и Йемен.

dir.bg