Президентът на Международния олимпийски комитет - Томас Бах, се срещна с президента Румен Радев като част от визитата си у нас в чест на вековния юбилей на БОК.

Преди да бъде част от официалната церемония по повод вековния юбилей, Бах се срещна с Румен Радев, а след нея президентът на МОК заяви, че е срещнал подкрепа от българския държавен глава относно атлетите от Русия и Беларус.

Припомняме, че именно това е основната тема пред МОК преди игрите в Париж, като от централата призоваха всяка една федерация да допусне атлети от тези страни до квалификациите.

По думите на Бах, Румен Радев е подкрепил идеята, че атлетите от Русия и Беларус трябва да имат право на участие на Олимпиадата.

"Много съм щастлив, че съм в България и мога да отпразнувам успешната стогодишнината на БОК с нашите приятели. При срещата ми с президента Радев го поздравих за успехите, които постигат българските спортисти. Говорихме за начините, по които спортът може да обединява в тези трудни за всички ни времена.

Препоръката на МОК е спортистите от всички страни да бъдат допуснати до участие в квалификациите, които вече се провеждат. Надявам се, че повече федерации ще се съобразят с нашата препоръка. Щастлив съм, че в това отношение срещнах подкрепа от президента Радев. Той също иска атлетите от всички 206 национални комитета, членуващи в МОК, да могат да участват на Олимпийските игри", заяви Бах.

Той също така се срещна с олимпийската ни шампионка Ивет Горанова, която обясни на Бах важността каратето да бъде върнато в олимпийската програма, за което президентът на МОК заяви:

"Връщането на каратето в олимпийската програма зависи на първо място от организационните комитети. Ние се съобразяваме с предложенията, които получаваме от тяхна страна. След това този въпрос се отнася към ръководството на МОК".

dir.bg