Украйна няма да приеме никакви предложения, които биха довели до това да загуби територии или да бъде "замразен" конфликтът с Русия. Това е заявил украинският външен министър Дмитро Кулеба в разговори с гостуващия в Киев специален пратеник на Китай Ли Хуей.

"Зачитането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна е в основата на бъдещ устойчив и справедлив мир", е подчертал Кулеба, цитиран от агенция Ройтерс и БНР.

Китайският дипломат е на обиколка в Европа, по време на която ще сондира условията за прекратяване на войната в Украйна. През следващите дни Ли Хуей е очакван в Москва, Варшава, Берлин и Париж. Китайският специален пратеник за Украйна Ли Хуей се очаква да пристигне в петък във Варшава

Изявлението на Дмитро Кулеба идва в отговор на китайския мирен план от 24 февруари, според който териториалната цялост на Украйна трябва да бъде запазена, но в същото време се настоява за скорошно примирие в момент, когато Русия все още контролира повече от 100 хиляди квадратни километра в Източна и Южна Украйна.

Огневата точка Бахмут още е гореща

Украинските въоръжени сили съобщиха, че днес са постигнали нов напредък в тежките сражения близо до град Бахмут в Източна Украйна, наричан от руснаците Авдеевка, и че Русия продължава да изпраща там нови подразделения, включително десантчици, предадоха Ройтерс и БТА.

Агенцията отбелязва, че това са поредните твърдения от страна на Киев през последната седмица, че руските сили са били отблъснати назад в някои райони около Бахмут, на фона на продължаващите от месеци сражения.

"Успешно провеждаме отбранителна операция, контраатакуваме и през този ден наши подразделения напреднаха до 500 метра в някои части на Бахмутския фронт", заяви по украинската телевизия украинският военен говорител Сергий Черевати. Той каза, че не е видял никакви признаци, че на руските сили не им достигат боеприпаси, което противоречи на изявления на ръководителя на руската наемническа група "Вагнер", която е на предна линия в щурма на Бахмут.

"Врагът се опитва да превземе града по свое усмотрение и нанася удари с всички системи и калибри. Не може да става дума за какъвто и да било глад за снаряди", заяви Черевати. "Те придвижват нови подразделения тук (в Бахмут), основно десантчици, в опит да постигнат някакъв междинен успех", добави той.

Москва не е коментирала за момента твърденията на Черевати. Руската новинарска агенция РИА Новости цитира изявление на министерствтоо на отбраната, че руските сили продължават да се сражават за западните части на Бахмут.

Агенция Ройтерс прави уговорката, че не е успяла да потвърди ситуацията на бойното поле чрез независими източници.

Заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр вчера заяви, че през последните дни силите на Киев са си възвърнали контрола над територии с площ около 20 квадратни километра около Бахмут. Днес тя повтори това свое твърдение и каза, че сраженията в града са ожесточени.

През това време шестима украински блогъри рискуваха да влязат в затвора заради видеа, които разкриват украински военни позиции и така излагат на риск сигурността.

Украинските тайни служби накараха шестима блогъри да се извинят публично, след като разпространиха видеозаписи със стрелба на системи за противовъздушна отбрана в Киев, които биха могли да разкрият местоположението на установките, предаде ДПА.

От публикуваните в социалните мрежи кадри може да се определят позициите на украинските системи за ПВО.

"Напълно признавам вината си, моля украинския народ за прошка и обещавам никога повече да не извършвам подобни действия", заяви един от блогърите във видео, разпространено от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), пише БТА.

Украинската армия твърди, че във вторник е прехванала навреме всички руски ракети, изстреляни срещу Киев. Според медийни съобщения обаче е била ударена най-малко една от неотдавна доставените американски системи за ПВО "Пейтриът".

Блогърите може да получат присъди от една до осем години затвор по обвинение в разпространяване на военна информация. 

Германия не може да бъде полезна в инициативата за предоставяне на изтребители на Украйна, тъй като не е в състояние да предложи обучение на пилоти, нито да даде на Киев съответното военно оборудване, заяви днес германският министър на отбраната Борис Писториус, цитиран от Ройтерс и БТА.

Той каза това на съвместна пресконференция с гостуващия в Берлин британски министър на отбраната Бен Уолъс.

На срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Великобритания обяви, че работи с Нидерландия за формиране на международна коалиция, която да помогне на Украйна да придобие изтребители Ф-16 от своите съюзници.

"Много е важно да дадем знак на Русия, че като държави ние нямаме философски принципни възражения срещу осигуряването на Украйна на нужните ѝ способности в зависимост от ситуацията на бойното поле", посочи от своя страна Бен Уолъс.

"Не можем да играем активна роля в подобен съюз... защото никога не сме разполагали с капацитета да провеждаме обучения, нито с нужните компетенции, нито пък със самолети", каза Писториус.

Той допълни, че Германия ще продължи да подкрепя Украйна, фокусирайки се върху танковете и противовъздушната отбрана. Това включва изпращането на още боеприпаси и поддръжката на превозните средства, които Берлин вече изпрати на Киев.

На същия форум в Рейкявик, където се събраха премиери и държавни глави от европейските страни, българският вицепрезидент Илияна Йотова потвърди позицията на страната относно войната срещу Украйна и подкрепата за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната.

Йотова заяви българската подкрепа за създаването на Регистър на щетите в Украйна, причинени от войната и подписа заключителната декларация на IV Среща на върха на Съвета на Европа, в която се препотвърждават принципите на организацията за демокрация и спазване на човешки права, подкрепя се Украйна и се поставя акцент върху украинските деца.

dir.bg