Фалшиво изображение на експлозия в близост до Пентагона привлече толкова много внимание в Twitter, че според Insider е довело до кратък спад на финансовия пазар "Уол Стрийт". Кадрите са генерирани от изкуствен интелект, потвърждават от Вашингтон.

Първоизточникът на дезинформацията е акаунт, наречен Bloomberg Feed. Той е с платена синя отметка, която "потвърждава" автентичността му. В последствие новината е споделена и от други агенции. Twitter изтри профила на имитиращата Bloomberg страница няколко часа по-късно

След като изображението на експлозията бе споделено от потребителя DeItaone в Twitter, фондовият пазар в САЩ падна с 0,26 процента само четири минути по-късно. Акаунтът има над 650 000 последователи, а мнозинството от тях са икономисти.

Въпреки че пазарът се възстанови от сътресението, то новината е чудесен пример за това колко бързо и ефективно генерираната от AI дезинформация може да се разпространява и влияе на реалността ни, коментират от Insider.

"С малко повече внимание веднага може да се установи, че снимката е генерирана от изкуствен интелект. Например, оградата около сградата изглежда се слива с тротоара, а прозорците на сградата не са идеално подравнени", казват експертите и съветват потребителите да са по-внимателни.

Използването на широко достъпни генеративни AI инструменти може да има много реални последици, а с напредването на технологията "фейковете" ще стават все по-достоверни.

Дир.бг