Папа Франциск прие българска официална делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков в Апостолическия дворец във Ватикана и отправи послание за мир и разбирателство.

Желязков проведе разговор на четири очи с главата на Римокатолическата църква, след което се състоя и разширена аудиенция с представителите на Народното събрание. 

"Той пази прекрасни спомени от посещението си през 2019 г. Обръщението му за мира на Земята има известно пророчество, защото той каза, че мирът е позитивно благо, не е достатъчно просто да няма война. Но най-вече обръщението му към българския народ с пожеланието муна този ден българска делегация да бъде приемана ежегодно е нещо много хубаво и положително, прекрасно", каза председателят на НС.

Той се срещна и с държавния секретар на Ватикана Негово високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин, с който са обсъдили вътрешнополитическия ни живот.

"Поощриха процеса за нормализация на политическия ни живот", уточни Росен Желязков.

Председателят на парламента подари на папа Франциск ръчно извезана икона с образите на светите братя Кирил и Методий и св. Климент, а папата е дарил парламентарната ни делегация с пластика, на която са изобразени гълъб и цвете.

На празника на буквите Росен Желязков пожела "надежда и, разбира се любов":

"На този празник, който е най-хубавият за мен празник, защото е свързан с книжовност, духовност, писменост, с това, което все повече забравяме, общението с книгите".

В базиликата "Сан Клементе" бе отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и средноевропейски митрополит Антоний в присъствието на много представители на българската общност в Италия. Всички заедно изпълниха "Върви, народе възродени".

dir.bg