Легендарната Кралица на рокендрола Тина Търнър почина на 83 г., съобщават световните агенции, като се позоват на говорител на певицата.

В съобщението се казва, че Търнър си е отишла тихо след дълго боледуване в дома си край Цюрих, Швейцария. 

"С нея светът губи една музикална легенда и модел за подражание", се казва още в съобщението.

Американската звезда беше една от най-обичаните рок певици, известна с присъствието си на сцената и с поредица от хитове, сред които The Best, Proud Mary, Private Dancer и What's Love Got to Do With It.

Коя беше Тина Търнър

Родена като Анна Мей Бълок (Anna Mae Bullock) на 26 ноември 1939 г. в Нътбуш, Тенеси, САЩ, певицата има повече от половинвековна кариера, получава широко признание по целия свят и множество награди.

Започва кариерата си като музикант в средата на 50-те през миналия век, когато е избрана за певица на „Кингс ъф Ритъм“ на Айк Търнър. За първи път записва през 1958 г. под името Литъл Ан. Представена е на публиката като Тина Търнър през 1960 г. като член на „Айк Енд Тина Търнър Ревю".

Успехът ѝ идва с поредица от хитове, включително A Fool in Love, River Deep – Mountain High (1966), Proud Mary (1971) и Nutbush City Limits.

В автобиографията си „Аз, Тина“, тя разкрива няколко случая, в които е понесла сериозно домашно насилие от Айк преди да се разведат през 1978 г.

След развода тя съумява отново да изгради кариерата си, макар че в началото среща трудности да остави отпечатък в музикалните класации като солов изпълнител.

Тина Търнър през 2009 г. по време на турнето за 50-годишния ѝ юбилей на сцената. Снимка Уикипедия

В началото на 80-те, Тина се завръща на музикалния небосклон с нова поредица от хитове, започвайки със сингъла от 1983-та Let's Stay Together, последван от изданието на петия ѝ солов албум Private Dancer, носещ успехи по цял свят.

What's Love Got to Do With It, най-успешният сингъл от албума, по-късно е използван като заглавие за биографичен филм, адаптиран по нейната автобиография.

Освен като музикален творец, Търнър се радва на успех в киното.

Кралицата на рокендрола  определяна като най-успялата жена в рока със своите осем награди Грами и продавайки повече концертни билети от всеки друг солов изпълнител в историята. Комбинираните албумни и сингълни продажби наброяват общо около 100 милиона бройки по света.

Известна е с енергичното си сценично присъствие, мощни вокали и дълготрайна кариера.

„Ролинг Стоун“ я нарежда на 63-то място в списъка на 100-те най-велики творци за всички времена. През 1991 г. получава място в Залата на славата на рокендрола.

ClubZ