Администрацията на руския президент Владимир Путин е подписала договор за спешно проектиране на бомбоубежище в Централната клинична болница с поликлиника, пише "The Moskow Times", като отбелязва, че заведението е "главната болница на Кремъл".

Московската "Правителствена" болница е разположена на площ от 200 хектара. Има 90 отделения и поликлиника, в които работят 3700 лекари, медицински сестри и помощен персонал. Годишно в Централната клинична болница с поликлиника се оказва здравна помощ на 50 000 души. Лечебното заведение работи денонощно.

Според "The Moskow Times" стойността на проекта се оценява на повече от 35 милиона рубли. Укритието ще е с капацитет 800 души - медицински персонал и служители на поддръжката. Бомбоубежището ще предпазва от взривна вълна, както и от радиация, като ще бъде изградено според стандартите за подобно съоръжение в 10-километровата зона около ядрена централа.

Изданието твърди, че проектът предвижда бомбоубежището да разполага с основни и спомагателни помещения, няколко входа, товарен асансьор и авариен изход. Предвижда се в него да бъде инсталирана вентилационна система, способна да пречиства въздуха "от газообразни оръжия за масово унищожение", аерозоли и продукти на горене. "За извършване на медицински процедури във военно време" ще бъде осигурена и функцията за затопляне на въздуха.

Договорът е сключен на 24 май. Според документа изпълнителят трябва да разработи и представи за одобрение на клиента проект на задание за проектиране в рамките на 15 календарни дни. Крайният срок за изпълнение на работата по договора е 20 декември 2023 г.

Дир.бг