Въздушна тревога беше обявена тази нощ на територията на цяла Украйна. Официални лица в столицата Киев заявиха, че противовъздушната отбрана е свалила повече от 30 ракети и дронове, изстреляни от Русия.

Киевските военни власти написаха в Телеграм, че Русия е изстреляла едновременно дронове и крилати ракети, предаде БНР.

Кметът на столицата Виталий Кличко, който по-рано съобщи за две отделни вълни от атаки, съобщи, че не е имало обаждания до спасителни служби.

Русия потвърди официално, че нейните военни са убили повече от 50 проукраински бойци при нападенията от украинска територия в граничната руска Белгородска област. Унищожени са били също така военно оборудване и бронирана техника, според официална информация от Москва.

Тази нощ няколко украински дрона са били свалени край руския град Курск. В местни канали в Телеграм малко преди това се появиха информации за взривове край железопътната линия и в района на близкото летище.

Междувременно в късното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски коментира смъртта на две жени и 9-годишно дете при руски обстрел в Киев. Те опитали да се скрият в бомбоубежище, но вратата била затворена.

Зеленски беше категоричен, че ако местните власти не изпълняват задълженията си за осигуряване достъп на хората до укритията, виновните трябва да бъдат привлечени под отговорност.

Украинският държавен глава коментира и срещата на Европейската политическа общност в Молдова с участието на над 40 европейски лидери, на която поиска от западните си съюзници яснота за бъдещето на страната му в НАТО и Европейския съюз.

"Готвим нови отбранителни решения за Украйна. Това се отнася и до противовъздушната отбрана, и до авиацията, и до нашето придвижване на терен. Подготвяме реално политическо съдържание за срещата на НАТО във Вилнюс, както и пакет от гаранции за сигурност за нашата страна по пътя ѝ към НАТО. Готвим среща на върха за постигане на мир на основата на украинската формула."

Днес.бг