Трима израелски войници и един египетски полицай бяха убити в две престрелки в Южен Израел близо до границата с Египет днес, предадоха Франс прес и Ройтерс, като се позоваха на израелската и египетската армия.

Инцидентите вероятно са свързани с преследване на наркотрафиканти. Обстоятелствата все още не са изяснени.

Израелската армия съобщи първо, че двама военни - мъж и жена, са били застреляни на израелска територия в пустинята Негев рано тази сутрин, след като в района бил предотварен опит за проникване на наркотрафиканти. Няколко часа по-късно, трети израелски войник е бил убит в престрелка с египетски полицай, който също е загинал.

Египетски източници казаха за Ройтерс, че група въоръжени мъже, вероятно контрабандисти, са проникнали в Израел.

Израелската армия заяви, че претърсва района за въоръжени хора.

След това въоръжените сили на Египет потвърдиха гибелта на трима израелски войници и един египетски полицай. Те обясниха, че египетският полицай е преследвал наркотрафиканти, когато се натъкнал на израелските военни.

Двете страни се координират при разследването на инцидента, казаха двама представители на египетските сили за сигурност.

Египет е първата арабска държава, сключила мирен договор с Израел - през 1979 г. През последните години често има опити за трафик на наркотици през границата между двете страни и се стига до престрелки между израелски войници и контрабандисти, отбелязва АФП.

БТА