Прекратяването на огъня в Украйна "няма да доведе до мир", заяви украинският президент Володимир Зеленски пред специалния пратеник на папа Франциск, италианския кардинал Матео Дзупи, по време на посещението му в Киев, съобщи Франс прес.

"Държавният глава подчерта, че прекратяването на огъня и замразяването на конфликта няма да доведат до мир", се казва в изявление на украинското президентство. Зеленски е призовал Светия престол "да допринесе за изпълнението на украинския мирен план", който включва връщането под контрола на Киев на всички територии, окупирани от Москва.

Според същия източник Зеленски "е подчертал, че само съвместните усилия, дипломатическата изолация и натискът върху Русия могат да повлияят на агресора и да доведат до справедлив мир на украинска земя". "Президентът отбеляза, че Светият престол може да допринесе ефективно за освобождаването на украинските затворници, връщането на депортираните деца и възстановяването на справедливостта", допълва президентството.

Посещението на кардинал Дзупи в Киев се случва в момент, когато украинските сили проведоха серия от "офанзивни действия" през последните дни, за да изпитат руската отбрана, и заявиха, че са постигнали успехи край опустошения източен град Бахмут. Русия твърди, че е контрирала тези нападения.

БТА