29 души са починали, а близо 60, сред които бременна жена и деца са в болница, след употреба на фалшив наливен сайдер, съдържащ метанол, съобщиха от Министерството на здравеопазването на Русия.

"По оперативни данни към 20 ч. на 6 юни общият брой на пострадалите от отравяне с фалшив алкохол в Руската федерация е 90 души, включително четирима непълнолетни и една бременна жена", се казва в съобщение на Министерството на здравеопазването.

Случаите на отравяне са регистрирани в Уляновска, Самарска, Нижгородска, Пензенска, Чувашка области, както и Удмуртия.

Според руски медии пострадалите и починалите са консумирали напитката "Мистър Сайдер" - наливен ябълков сайдер, произвеждан в цех в Самарска област от частна фирма, чийто собственик е задържан. Оказало се, че слабоалкохолната напитка, която се продавала наливно от 30-литрови бидони, съдържа метанол - силно отровно вещество. 

Руските власти наредиха сайдерът да бъде изтеглен от продажба и са започнали разследване.

Смъртните случаи след употреба на фалшив алкохол не са рядкост в Русия, където цените на спиртните напитки, продавани в големите магазини, са доста високи. Властите в Москва затегнаха контрола върху производството и продажбата на течности с високо съдържание на етанол, след като през 2016 г. в Сибир при аналогични обстоятелства починаха 77 души. Домашното производство на спиртни напитки обаче продължава да е проблем в страната.

През октомври 2021 г. общо 35 души починаха при два подобни инцидента. Метанол причини смъртта на над 60 човека в град Иркутск в Сибир през 2016 г.

Dir.bg