Министерството на отбраната на Южна Корея изрази остър протест пред Китай и Русия заради навлизане без предизвестие на техни самолети в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на страната, предаде Йонхап, цитирана от БТА.

Четири китайски и четири руски военни самолета вчера навлязоха в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана на страната, което принуди Военновъздушните сили на Южна Корея да вдигнат по тревога изтребители. Те не са нарушили южнокорейското въздушно пространство, уточнява Йонхап.

Генералният директор на дирекция "Международна политика" в южнокорейското министерство на отбраната в телефонни разговори е изразил съжаление за нахлуването в зоната за идентификация на противовъздушната отбрана пред военните аташета на китайското и руското посолство в Сеул.

Министерството също така е призовало двете страни да предприемат необходимите мерки, за да предотвратят повтаряне на такива полети, като е отбелязало, че те биха могли да причинят напрежение в региона.

Зоната за идентификация на противовъздушната отбрана не е част от въздушното пространство на страната, а е обозначена с цел да бъдат идентифицирани чуждестранни самолети, за да се предотвратят неволни стълкновения, посочва Йонхап.

Асилфж