В обръщение към нацията днес президентът на Сърбия Александър Вучич обеща предсрочни парламентарни избори „до края на годината“, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията коментира, че обещанието е очевиден опит на Вучич да спре масовите протести срещу неговото популистко управление след две масови убийства, които разтърсиха страната миналия месец.

„Сега е ясно, че ще имаме предсрочни парламентарни избори“, каза Вучич. До него бе близкият му политически съюзник – премиерът Ана Бърнабич.

„Готова съм да подам оставка, оставката ми е на масата“, каза Бърнабич.

От пет седмици десетки хиляди хора се събират на "протести срещу насилието" в Белград след смъртта на 18 души при две масови стрелби в началото на месец май. Протестиращите настояват за оставки на правителствени служители и забрана на телевизионни програми с насилие. Нов протест е насрочен в петък, допълва Ройтерс.

Ана Бърнабич каза, че нейното правителство, в което доминира управляващата Сръбска прогресивна партия, е готово да се срещне с опозицията и да обсъди как да се подобри ситуацията. 

„Когато обществото е в криза, разговорите са единственият начин…, а те не искат да разговарят. Готова съм и може да разчитате на моята оставка“, заяви тя на пресконференция в Белград.

Лидерите на опозицията казват, че ще се срещнат с правителството, след като бъдат изпълнени исканията им, включително отстраняване на министъра на вътрешните работи и шефа на агенцията за сигурност.

Бърнабич каза, че подкрепя произвеждането на предсрочни парламентарни избори до края на годината, но остави решението на президента Вучич. 

Протестите срещу насилието се оказаха едно от най-големите предизвикателства в 11-годишното управление на Александър Вучич, отбелязва АП.

Опозицията обвинява президента, че подклажда нетолерантността и езика на омразата, че управлява все по-авторитарно и е превзел незаконно контрола над всички държавни институции.

Вучич отхвърля тези обвинения и твърди, че опозиционните групи искат да го свалят насилствено от власт.

Две масови стрелби потресоха Сърбия на 3 и 4 май. Първата стана в основно училище в Белград, където 13-годишно момче застреля с пистолета на баща си осем свои съученици и охранител в училището. Други седем души бяха ранени, а едно момиче почина по-късно в болница. 

Ден по-късно 20-годишен младеж стреля безразборно в две села южно от Белград, като уби осем души и рани 14.

БТА