Румънското външно министерство обяви, че 40 души - 11 дипломати и 29 административни сътрудници - трябва да напуснат посолството на Москва в Букурещ.

Мярката е резултат от решение да се ограничи числеността на руските представители в Румъния близо до тези в посолството на Букурещ в Москва.

Теоретично Русия трябва да намали длъжностите в посолството с 51 - 21 дипломатически и 30 техническо-административни. Не всички те обаче са заети, затова е и разминаването между исканото от Русия съкращаване и хората, които реално ще напуснат.

Мярката е в пълно съответствие с Виенската конвенция и отразява съществуващото ниво на двустранни отношения, отбелязва румънската дипломатическа служба. Москва трябва да изпълни решението до 30 дни.

Русия ще отговори на решението на Румъния да намали числеността на персонала на посолството на Руската федерация в Букурещ с над 50 души, заявиха от руското външно министерство в отговор на въпрос на ТАСС, предаде БТА. "Русия ще отговори по съответния начин", e коментарът на дипломатическото ведомство.

Дневник