Запорожката ядрена централа продължава да изпомпва вода от Каховския язовир, за да охлажда ядреното гориво и за да се избегне инцидент, заяви Международната агенция за атомна енергия, предаде Франс прес.

Унищожаването на язовира, намиращ се на река Днепър, предизвика евакуацията на хиляди хора от наводнените зони и породи безпокойство за Запорожката АЕЦ, окупирана от руснаците и намираща се на 150 километра нагоре по течението, припомня БТА.

След проучване стана ясно, че операциите по изпомпване на вода би трябвало да продължат, дори и водното ниво да спадне под настоящия праг от 12,7 метра, който преди това бе преценен като критичен, обясни агенцията към ООН. Тя фиксира сега на 11 метра критичния праг на водното ниво.

"При тези трудни обстоятелства, това ни оставя малко повече време, преди евентуално да преминем към други източници на снабдяване с вода", заяви ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси, който ще посети централата идната седмица.

Когато язовирът няма да може повече да бъде използван, централата може да прибегне до използването на резервоар наблизо - така наречения ретенционен басейн - както и до по-малки резервоари и до кладенци на място, които биха могли да доставят вода за охлаждането за няколко месеца", допълни Гроси. Той обаче предупреди, че ситуацията си остава потенциално опасна и много несигурна.

Горивото в активните зони на реакторите и в басейните за съхранение трябва да се охлажда постоянно, за да се предотврати авария и в резултат на нея отделяне на радиоактивни вещества в околната среда.

Персоналът на АЕЦ Запорожие вече въведе мерки за ограничаване на потреблението на вода, като тя се използва само за основни дейности, свързани с ядрената безопасност.

МААЕ, която разполага с екип от експерти в централата, поиска достъп до мястото, където се измерва нивото на водата в резервоара, за да може да извърши независими проверки.

Киев и Москва се обвиняват взаимно за разрушаването на язовира.

Запорожката АЕЦ, най-голямата в Европа, е в центъра на конфликта - тя беше обстрелвана няколко пъти и седем пъти беше изключвана от електрическата мрежа, откакто беше превзета от руската армия на 4 март 2022 г., десет дни след началото на инвазията в Украйна.

Екологичната катастрофа засяга както окупирания от Русия източен бряг на Днепър, така и населените места от другата страна на реката, която остава под украински контрол.

Вчера президентът на Украйна Володимир Зеленски посети районите, засегнати от скъсването на язовирната стена. Той приветства това, което определи като "резултати" в тежките боеве, водени в Донецка област в Източна Украйна, предаде Ройтерс.

"В Донецка област се водят много тежки боеве", каза Зеленски в ежедневното си видеопослание, отправено във влак на връщане от засегнатите райони. "Но има резултати и аз съм благодарен на тези, които постигнаха тези резултати. Добре свършена работа в Бахмут. Стъпка по стъпка", каза той.

Зеленски цитира и други райони, в които се водят боеве, но каза, че няма да предостави подробности. Снимки, публикувани в неговия акаунт в Телеграм, показват, че той се е срещнал с някои от висшите генерали на терен.

Заместник-началникът на руската президентска канцелария Сергей Кириенко също посети окупираната Херсонска област в Южна Украйна, за да се запознае на място с щетите от огромното наводнение, предизвикано от разрушаването на стената на язовир "Каховка", предаде ДПА.

По последни данни на назначените от Русия власти в окупираната част от региона са загинали седем души. Двама от тях са били убити при украински обстрел по време на евакуация, съобщи ТАСС. По данни на окупационните власти щетите надхвърлят 1,5 милиарда рубли (16,5 милиона евро).

"Първият заместник-ръководител на канцеларията на руския президент Сергей Кириенко днес работи в зоната на извънредните ситуации в Херсонска област. За да оценим обективно ситуацията, обиколихме наводнените райони на Голая Пристан и Альошки, където положението в момента е най-напрегнато. Ръководителите на щабовете на Министерството на извънредните ситуации докладваха на място за хода на спасителната операция", написа в "Телеграм" назначеният от Русия губернатор на Херсонска област Андрей Алексеенко, цитиран от ДПА.

Съобщението е съпроводено от видеозаписи, на които се вижда как Кириенко инспектира наводнените зони и разговаря с местни жители.

Кириенко, който за кратко оглави правителството в Москва през 1998 г. в разгара на финансовата криза в Русия, е смятан за отговорник за вътрешната политика в канцеларията на Владимир Путин, припомня ДПА.

Полша е предложила на Украйна помощ след разрушаването на язовир "Каховка", съобщи за ПАП ръководителят на полската Правителствената агенция за стратегически резерви.

"Поддържаме контакт с украинската страна и ще отговорим на настоящите ѝ нужди", заяви ръководителят на агенцията, като добави, че "евакуацията на пострадалите от наводнените райони сега е основен приоритет за Украйна".

В сряда полският министър на вътрешните работи Мариуш Камински заяви, във връзка с драматичното положение на местните жители в наводнените райони, че държавната противопожарна служба ще предаде на Украйна специално оборудване, включително цистерни за вода и помпи.

По данни на ПАП Полша е предложила също така прегради срещу наводнения, машини за извличане на водата от наводненията, както и друго оборудване. Полският заместник-министър на вътрешните работи Бартош Гродецки информира европейския комисар за управление на кризи Янез Ленарчич за настоящата ситуация в наводнения регион и за помощта, която вече е била предложена от Полша, допълва БТА.

"Потвърдих, че украинската страна е подала молба за стартиране на Механизма за гражданска защита на ЕС", каза Гродецки и добави, че е поискал от комисаря да засили мерките за помощ и че е предложил подкрепа от логистичния център на Полша.

Украйна и нейните съюзници в ООН, сред които САЩ, Франция и Япония, осъждат атаките срещу операциите по помагане на жителите на Херсон и призовават Русия да позволи безпрепятствения достъп на помощ след разрушаването на язовирната стена край Нова Каховка, предаде Франс прес.

"Осъждаме твърдо обстрела по зоните на евакуация и призоваваме руските власти да преустановят тези атаки и да позволят на евакуационните екипи да помогнат безпрепятствено на засегнатото население", заяви пред медиите постоянният представител на Украйна в ООН Сергий Кислица, заобиколен от колегите си от няколко страни членки на Съвета за сигурност (САЩ, Франция, Великобритания, Япония, Малта, Албания) и на страните членки на ЕС.  

"Призоваваме също така Руската федерация да позволи пълен, сигурен и безпрепятствен достъп до засегнатите райони на левия бряг на Днепър, който е под контрол на нейната армия, за да може хуманитарните представители, в частност ООН и Международният комитет на Червения кръст да помогнат на жителите", допълни той.

В последните дни украинците обвиняват руската армия, че нанася удари по Херсон в момент, в който хиляди цивилни се евакуират от наводнените зони. Според Киев един човек е бил убит, а 18 ранени, сред които и служители на Бърза помощ, при руските удари по центъра на Херсон и околностите му.

В същото време "Блумбърг нюз" и Ройтерс съобщиха, че Пентагонът подготвя нов пакет от военна помощ за Украйна на стойност 2 милиарда долара. Помощта ще включва основно боеприпаси за противовъздушната отбрана и ще помогне на Украйна да закупи американски зенитно-ракетни комплекси "Хоук" и два типа от модерните системи за противовъздушна отбрана "Пейтриът".

Dir.bg