Швеция ще позволи на НАТО да базира войски на нейна територия дори преди официално да се присъедини към отбранителния съюз, казаха в петък премиерът и министърът на отбраната на страната, цитирани от "Ройтерс".

Швеция миналата година подаде молба за членство в НАТО в резултат на руската инвазия в Украйна. Възраженията на Турция и Унгария забавиха кандидатурата и Швеция сега се надява да се присъедини до срещата на върха на НАТО в Литва следващия месец.

"Правителството реши, че шведските въоръжени сили могат да предприемат подготовка с НАТО и страните от НАТО, за да създадат възможност за бъдещи съвместни операции", казаха премиерът Улф Кристершон и министърът на отбраната Пал Йонсон.

"Подготовката може да се състои във временно установяване на чуждестранно оборудване и персонал на шведска територия. Решението изпраща ясен сигнал до Русия и укрепва отбраната на Швеция", казаха те в публикация във всекидневника Dagens Nyheter.

Русия в обозримо бъдеще ще остане заплаха за съседните страни, се допълва в нея, и не е сигурна степента на териториалните амбиции на президента Владимир Путин.

Друга северна страна, Финландия, която има дълга граница с Русия, се присъедини към НАТО през април.

Дневник