Десетки хиляди испанци протестираха в Мадрид срещу вероятните планове на министър-председател Педро Санчес да амнистира каталунските сепаратисти, за да запази поста си след изборите, които не успя да спечели, предаде Ройтерс.

Развявайки испански знамена, поддръжници на опозиционната консервативна Народна партия пристигнаха от цяла Испания, за да вземат участие в митинга в столицата. По оценка на властите в демонстрациите са участвали около 40 000 души.

Санчес, чиято партия зае второ място на изборите през юли, може да остане на поста си, ако получи подкрепата на бившия каталунски лидер в изгнание Карлос Пучдемон, чиято партия "Жунтс пер Каталуния" ("Заедно за Каталуния") има седем места в парламента.

Пучдемон, който е издирван в Испания за опит за отцепване на Каталуния от Испания, поиска прекратяване на съдебните дела срещу неговите съратници като условие за подкрепата за Санчес.

Алберто Нунес Фейхоо, лидер на Народната партия, която спечели най-много гласове на изборите, заяви, че никога няма да отстъпи пред исканията на за амнистията на организаторите на референдум за независимост на Каталуния през 2017 г., който бе произведен въпреки съдебните решения, че е незаконен.

Оттеглянето на наказателните дела срещу сепаратистите би било равносилно на амнистия на "заговорниците за преврат", заяви той пред поддръжниците си на митинга в Мадрид.

Санчес пък проведе свой политически митинг в община Гава, близо до регионалната столица на Каталуния Барселона. Той не спомена за амнистия, но заяви, че социалистите искат да излекуват социалните разделения във връзка с каталунската криза.

През 2021 г. Санчес помилва девет сепаратисти, хвърлени в затвора заради ролята им в борбата за независимост на Каталуния, припомня Ройтерс.

Дир.бг