Вътрешен източник в Кремъл заяви, че руският президент Владимир Путин е дал на министъра на отбраната Сергей Шойгу срок до началото на октомври да подобри ситуацията на фронта, да спре украинската контраофанзива и да върне инициативата на руските сили. Именно с това може да са свързани активните руски контраатаки, смятат анализатори от американския Институт за изследване на войната, цитирани от агенция УНИАН.

"Думите на вътрешния източник, ако са верни, може да означават, че руското военно командване може да разпореди безмилостни контраатаки с надеждата да изтощи украинската контраофанзива, дори с цената руския военен потенциал", се казва в анализа на Института за изследване на войната.

Анализаторите отбелязват, че по-рано вече са наблюдавали случаи, когато руското министерство на отбраната, опасявайки се от неминуемата загуба на доверието на Путин, е активизирало своите усилия и е извършвало чистки сред командния състав. Жертви на подобни чистки са ставали изказалите негативни мнения за преследването на неосъществими военни цели с цената на големи човешки загуби, посочва УНИАН.

БТА/Днес.бг