Заради усложнената зимна обстановка е обявено бедствено положение в общините Нови пазар, Венец, Никола Козлево, Каолиново, Хитрино и Каспичан. Заповедта е издадена от областния управител проф. Добромир Добрев и е със срок на действие 7 дни, считано от 9,30 часа днес (19.11).

Това обявиха на съвместна пресконференция областният управител и директорите на областната дирекция на МВР комисар Георги Гендов и на областната противопожарна служба комисар Иван Иванов.

Решението е взето на заседание на Областния щаб за намаляване риска от бедствия по-рано тази сутрин.

„На много места има снегонавявания, както и паднали клони и дървета блокират ключови пътни артерии, рушат инфраструктура и нанасят щети. Нарушаване на електроподаването, поради аварии в електропреносната мрежа, има във всичките шест общини“, каза проф. Добрев. Шефът на пожарната Иван Иванов обясни, че най-тежко е положението в общините Каолиново и Никола Козлево, където почти всички населени места са без ток, а пътищата са блокирани от преспи.

„Не може да се пробие и с тежка снегопочистваща техника, снегът е мокър и е като бетонна стена“, каза Иванов.

„Пожарна безопасност и защита на населението до момента е отреагирала на над 50 сигнала, като над 27 човека са спасени, част от тях се намират в различни кметства на общини и села, тъй като автомобилите им все още са на място на пътното платно. Имаме през денонощието 4 закъсали противопожарни автомобила, вследствие на снегонавяванията, в единия имаше шест граждани, които вече са оставени в Кюлевча“, каза още комисар Иванов.

Все още има 3 закъсали в преспите противопожарни автомобила – край село Тъкач, на пътя Никола Козлево - Хърсово и на Нови пазар – Хърсово. Деветимата огнеборци в машините са добре и са на топло, тъй като двигателите  им работят. В момента се прави организация за снабдяването им с гориво.

„По наша информация, няма бедстващи хора, с изключение на тези пожарникари“, каза Иванов.

По информация от Областното пътно управление, от 11,00 ч. ще бъде пуснато движението по пътя Шумен - Разград – Русе.

Към 7.00 часа на 20-то ноември в Шуменско няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа, каза началникът на Областното пътно управление Димитър Ковачев.

От Енерго Про не съобщават информация за населените места без ток и прогнозните срокове за възстановяването на подаването.

ШУМ.БГ