От началото на сухопътната операция в ивицата Газа на 27 октомври израелските сили са открили 800 шахти, водещи към огромната мрежа от подземни тунели и бункери на палестинската групировка "Хамас".

Повечето от половината от тях са били унищожени от израелските сили, предаде Ройтерс, позовавайки се на изявление на израелските военни.

Палестинската ислямистка групировка заяви преди началото на продължаващата вече осем седмици война в ивицата Газа, че разполага със стотици километри тунели - мрежа, сравнима по размери с метрото в Ню Йорк - които защитава и служат за оперативни бази.

Това ги превръща в основни мишени за израелските въздушни удари, при които армията използва боеприпаси, предназначени за унищожаването на бункери дълбоко под земята. Израелски армейски инженери пък използват специални роботи, за да намират и унищожават входовете към подземната мрежа, добавя БТА.

"Тунелните шахти са разположени в цивилни райони, много от които са близо до или вътре в цивилни сгради и структури, като училища, детски градини, джамии и детски площадки", се казва в изявление на израелските военни.

От около 800 шахти, съобщиха военните, 500 са били унищожени с помощта на различни оперативни методи, в това число и чрез "детониране и запечатване".

Израелските сили уточниха, че наред с шахтите са били унищожени и "множество километри" от основните тунелни маршрути.

Сухопътната офанзива на Израел вече обхваща цялата територия на Ивицата Газа

Израелските военни наредиха нова евакуация в пренаселения Юг, като наред с това предупредиха, че операциите срещу "Хамас" там ще бъдат "не по-малко силни" от тези в северната част на анклава, предаде Асошиейтед прес.

Заповедите за евакуация бяха последвани от тежки бомбардировки, а палестинците заявиха, че вече нямат къде да отидат в затворената територия, граничеща с Израел и Египет, добавя БТА.

Голяма част от наброяващите около 2,3 милиона жители на ивицата Газа се струпаха в южната част на територията, след като Израел нареди още в първите дни на войната на цивилните да напуснат северните части на Газа.

По данни на ООН 1,8 милиона палестинци в Газа са били разселени. Близо 958 000 от тях се намират в 99 обекта на ООН в южната част на страната, заяви Жулиет Тома, директор по комуникациите в Агенцията на ООН за палестинските бежанци.

След падането на нощта в централния град Дейр ал Балах се чуваше стрелба и грохот от артилерийски обстрел, а небето се осветяваше от сигнални ракети. В небето над втория по големина град в Газа - Хан Юнис - се чуваха да прелитат дронове.

Върховният комисар по правата на човека на ООН Фолкер Тюрк призова за прекратяване на войната, заявявайки, че страданията на цивилното население са нетърпими.

Дир.бг