Няма проблем, който Турция и Гърция не могат да разрешат с диалог и добра воля, заявява турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю пред гръцкия вестник „Катимерини“, публикувано в навечерието на посещението му в Атина в четвъртък.

Ердоган ще бъде в гръцката столица за петото заседание на Висшия съвет за сътрудничество между двете страни и ще разговаря с президента Катерина Сакеларопулу и с премиера Кириакос Мицотакис.

На въпрос какво ще каже на гръцкия министър-председател Мицотакис, Ердоган отговаря: „Ще му кажа следното: Кириакос, приятелю, не ви заплашваме, ако вие не ни заплашвате. Нека да засилим доверието между двете ни страни. Нека да засилим двустранното сътрудничество във всяка област, в икономиката, търговията, транспорта, енергията, здравеопазването, технологиите, образованието, по въпросите, които засягат младежта“.

„Да покажем взаимна грижа за историческото и културното наследство на страните ни. Независимо дали става въпрос за Егейско море или за общата борба с нелегалната миграция, или за продължаващите проблеми на турското малцинство в Гърция, няма проблем, който да не можем да разрешим с диалог на основата на взаимна добра воля“, заявява турският президент.

Той не изключи възможността Гърция и Турция да разрешат разногласията си в международен съд, но каза: „Има много взаимосвързани проблеми, освен за континенталния шелф, които трябва да бъдат разрешени. Трябва да ги разглеждаме в цялост. Избирателният подход не е правилен – да говорим за определени теми, а за други да не говорим. Защото всички са взаимосвързани. Когато прибягваме до международното правосъдие не трябва да пропускаме никой проблем. Преди всичко обаче трябва да говорим за всичките си проблеми смело и да насочваме правилно общественото си мнение“.

Ердоган се спря и на потенциалните залежи на въглеводороди в Средиземно и Егейско море и каза, че „в настоящата международна конюнктура гарантирането и запазването на енергийната сигурност от стратегическа гледна точка става основен въпрос. В този смисъл особено в Средиземноморието има възможности и шансове за сътрудничество (…) Има много въпроси, по които можем да си сътрудничим и в Егейско море. Всичко това е за мира и благоденствието на народите, но и на бъдещите ни поколения“.

БТА