Американски федерален съдия забрани за срок от осем години разделянето на мигрантски семейства на южната граница на страната - политика, прилагана от правителството на бившия президент Доналд Тръмп, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

Съдия Дейна Сабро окончателно одобри споразумението между Министерството на правосъдието на САЩ и организацията за защита на гражданските права Американски съюз за граждански свободи (АСLU), което не позволява на властите да разделят непълнолетните от родителите им, освен по медицински причини или от съображения за сигурност.

Решението също така дава зелена светлина за някои помощи за семействата, които са били засегнати от политиката на Тръмп за разделяне, като например жилище и разрешение за работа. То ще облагодетелства около 5000 семейства и ще влезе в сила на 11 декември според Американския съюз за граждански свободи, който заведе делото през 2018 г.

"Това споразумение е важна стъпка към затварянето на една от най-мрачните глави на администрацията на Тръмп", заяви водещият адвокат на организацията Лий Гелърнт. "Бебета и малки деца бяха буквално изтръгнати от ръцете на родителите си в рамките на тази ужасяваща практика", каза той.

Споразумението включва и процеси, чрез които правителството трябва да предоставя информация на членовете на семействата, които са били разделени, в допълнение към уточняването на обстоятелствата, при които правителството трябва да събере семейството, когато ситуацията го позволява.

Тръмп, който се стреми да се кандидатира отново на президентските избори през 2024 г., въведе политика на нулева толерантност на границата, като налагаше различни наказания на възрастните, преминали незаконно на територията на САЩ. Поради това непълнолетните, които по закон не можеха да бъдат задържани във федерален затвор, бяха отделени от родителите си и предадени в ръцете на Службата за пренастаняване на бежанци към Министерството на здравеопазването и човешките ресурси.

Около 5500 малолетни и непълнолетни лица бяха разделени от семействата си на границата в рамките на антиимиграционната политика на Тръмп. Повечето от тях са събрани със семействата си, въпреки че все още има стотици, които остават под опеката на правителството.

По данни на Министерството на вътрешната сигурност към септември 2023 г. работната група, създадена от сегашното правителство за справяне с този проблем, е събрала повече от 760 деца със семействата им.

Дир.бг