В норвежката столица Осло се състоя церемонията по връчването на Нобеловата награда за мир, предадоха световните агенции.

Още в началото на октомври Норвежкият Нобелов комитет присъди отличието на иранската правозащитничка Наргес Мохамади, която от години се намира ирански затвор.

Затова днес на церемонията по връчване на отличието присъстваха само децата на Мохамади и нейният съпруг, но не и лауреатката, предаде Франс прес.

Децата на Мохамади прочетоха от името на майка си традиционната реч на нобеловия лауреат. В нея тя критикува "тираничния религиозен и женомразки режим в Иран".

Мохамади е яростна противничка на носенето на хиджаб и смъртното наказание в Иран. Тя беше задържана за пореден път в родината си през 2021 г. по нови обвинения, произтичащи от дейността й, и оттогава се намира в затвора "Евин" в Техеран.

Церемонията по връчването на Нобеловата награза за мир се провежда по традиция в кметството на Осло и на нея присъстват членовете на норвежкото кралско семейство, известни дейци и близки на лауратите, припомня Франс прес.

Нобеловата награда за мир беше предадена на децата на Мохамади - 17-годишните близнаци Али и Киана - от председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен. Близнаците от 2015 г. живеят в изгнание във Франция с баща си.

Децата на Мохамади, облечени в черно, прочетоха на френски език словото на майка си, което тя е написала в затворническата килия и което е успяла да им предаде тайно.

"Аз съм жена от Близкия изток, произлязла от район, който въпреки че е наследник на богата цивилизация, днес е в капана на войната и в плен на пламъците на тероризма и екстремизма", казва Мохамади. Тя припомня, че нейната нобелова реч е написана "зад високите студени стени на затвора".

"Аз съм иранска жена, която е горда и за която е чест да дава своя принос за тази цивилизация, която днес е жертва на потисничеството на един тираничен религиозен и женомразки режим", допълва Мохамади в речта си и призовава международната общност да направи повече за човешките права.

На днешната церемония мястото, на което трябваше да седи Мохамади, остана празно, а над него имаше поставен неин портрет.

Иранската активистка, която е на 51 години, е едно от основните лица на протеството движение "Жени, живот, свобода" в Иран. То се зароди след смъртта на младата иранска кюрдка Махса Амини, настъпила след арестуването й в Техеран за нарушаване на иранските правила за носене на хиджаб. По време на протестите жени започнаха демонстративно да свалят хиджабите си, да си режат косите, да организират шествия по улиците на иранските градове.

"Задължителният хиджаб, наложен от правителството, не е типично религиозно задължение, нито културен модел, а средство за контрол и подчинение на цялото общество", се казва днес в речта на Мохамади, прочетена от децата й. В нея активистката определя като "срам за управляващите", налагащи на иранките задължението да носят хиджаб.

В речта си Мохамади описва Ислямската република като "чужда по самата си същност на народа си", критикува репресията, подчиняването на съдебната система на интересите на управляващите, пропагандата и цензурата, шуробаджанащината и корупцията.

"Иранският народ с упорство ще сложи край на репресията и на авторитаризма", се казва в речта на Мохамади. "Не се съмнявайте в това, това е сигурно", добави тя.

Наргес Мохамади обяви гладна стачка в затвора в знак на солидарност с бахайската общност, която е най-важното религиозно мнозинство в Иран, което казва, че е жертва на дискриминация в много обществени сфери.

В историята на Нобеловите награди за мир Мохамади е петата лауреатка, която получава отличието, докато е в затвора, след германеца Карл фон Осиецки, представителката на Мианма Аун Сан Су Чжи, китаеца Лю Сяобо и беларусина Алес Беляцки.

"Борбата на Наргес Мохамади може да бъде съпоставена с тази на Албърт Лутули, Дезмънд Туту и Нелсън Мандела, които също са нобелови лауреати", заяви председателката на Норвежкия нобелов комитет Берит Райс-Андерсен. Тя припомни също, че "Жените в Иран се борят срещу сегрегацията от над 30 години. Тяхната мечта за едно по-светло бъдеще в крайна сметка ще се превърне в реалност", допълни тя.

А децата на Мохамади днес споделиха, че не знаят дали ще видят някога майка си жива. Дъщерята на Наргес - Киана, каза че е песимистка по този въпрос, докато синът на Наргес - Али, каза, че е оптимист, че един ден ще се види с майка си.

Според неправителствената организация "Иран хюман райтс" потушаването със сила на протестите в Иран, последвали смъртта на Махса Амини, е отнело живота на 551 демонстранти, в това число и десетки жени и деца, убити от силите на реда. Хиляди протестиращи са били задържани.

Махса Амини и вдъхновеното от нея протестно движение получиха наградата "Сахаров" на Европейския парламент. Церемонията по връчването ще се състои идната седмица. На нея трябваше да присъстват роднините на Махса, но вчера техен адвокат във Франция заяви, че иранските власти са им попречили да напуснат иранска територия.

Днес в Стокхолм в Швеция е и церемонията по връчване на Нобеловите награди за химия, медицина, физика и литература, предадоха световните агенции.

Дир.бг