Надявам се европейското единство за Украйна да не бъде засегнато, не е време да отслабваме, а да увеличим помощта за Киев, заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред журналисти преди началото на днешното заседание на европейските външни министри в Брюксел.

По неговите думи досега държавите от ЕС са предоставили на Украйна военна помощ за около 26 милиарда евро. Той подкрепи виждането, че ЕС трябва да разгърне способностите за военно производство, за да посрещне нуждите на украинската страна и за да запълни запасите, от които досега осигурява боеприпаси и техника за Киев. Според него е необходимо помощта, оказвана на двустранна основа, да бъде съгласувана.

Борел съобщи, че външните министри ще обсъдят предложения за повишаване на помощта за Украйна. Той отбеляза, че Русия увеличава ударите по украински цели, както и че расте броят на руските жертви във войната. На днешното заседание се предвижда да присъства и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

БТА