Време е ЕС да отвори вратите си за Украйна, Молдова и страните от Западните Балкани, призова днес испанският премиер Педро Санчес в реч пред Европейския парламент в Страсбург по повод предстоящия край на председателството на неговата страна в Съвета на ЕС.

Санчес изрази надежда испанското председателство да завърши с поставянето на начало на преговорите с Киев. Надявам се скоро да празнуваме изтеглянето на руските сили от Украйна и дълготрайния честен мир в тази страна, която се бори за своята и за нашата свобода, каза испанският премиер.

Европейският отговор на руското нахлуване в Украйна беше ясен и единен, така бяха предотвратени престъпления и беше спасен човешки живот. Трябва да говорим със същата яснота и за събитията между Израел и палестинците. Ако искаме светът да ни уважава на геополитическата сцена, европейците да бъдат горди и убедени, че ценностите на ЕС не са само на думи, трябва да говорим с един глас и да осъдим терористичните удари на "Хамас", да призовем за незабавно и безусловно освобождаване на всички заложници, да подкрепяме борбата с тероризма в Близкия изток, да признаем правото на Израел да съществува и да се самозащитава, настоя Санчес. Трябва да призовем да спрат невинните жертви в Газа, сред които са хиляди деца, добави той.

Бомбардировките трябва да бъдат веднага прекратени, необходимо е хуманитарно спиране на огъня. Трябва да допринесем за окончателно и цялостно мирно решение, и да дадем форма на възможността за обособяване на две държави, допълни испанският премиер.

БТА