Американската ядрена подводница "Мисури" пристигна в южнокорейския пристанищен град Пусан, съобщиха Йонхап и Ройтерс, като цитират южнокорейските военноморски сили.

Пристигането на "Мисури" се случва след състоялото се в петък второ заседание на Консултативната ядрена група във Вашингтон.

"Всяка ядрена атака от страна на Северна Корея срещу САЩ или техните съюзници е неприемлива и ще доведе до края на режима на Ким", се казва в съвместно американско-южнокорейско изявление от срещата, цитирано от БТА.

По-рано тази седмица високопоставен южнокорейски служител заяви, че Северна Корея може да изстреля тестово междуконтинентална балистична ракета този месец.

Посещенията на американски ядрени подводници преди бяха редки, но те се увеличиха съгласно споразуменията между Сеул и Вашингтон, които доведоха до увеличаване на броя на пристигащите от САЩ американски военни сили, целящи да помогнат за възпирането на Северна Корея (КНДР).

Друга американска ядрена подводница, "Санта Фе", акостира в Република Корея през ноември.

Американският самолетоносач "Карл Винсън" също пристигна на пристанище в Пусан миналия месец в рамките на усилията за подобряване на възпирането срещу ядрените и ракетните програми на Северна Корея.

Dir.bg