24-годишният Давид Козак, който уби в четвъртък 14 души в Карловския университет в Прага, се е самоубил, когато полицаите са го обградили на покрива на сградата. Това съобщиха на брифинг чешката полиция, цитирана от BBC.

От полицията показаха и кадри от преследването на стрелеца, заснети от боди камера. 24-годишният стрелец бе намерен мъртъв в сградата на университета, но властите не знаеха дали се е самоубил или е бил застрелян от полицай.  

Стрелбата бе най-тежкият подобен случай в централноевропейската страна, в която много хора притежават спортно или ловно оръжие, но масовите стрелби са рядкост. Правителството обяви 23 декември за ден на национален траур.

Чешката полиция вече затегна мерките за сигурност около училищата и други публични сгради в цялата страна, а Карловият университет в Прага отмени всички лекции и събития днес, предаде Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи Вит Ракушан заяви, че установена самоличността на убитите и сред тях няма чужденци. Сред ранените има двама граждани на Обединените арабски емирства и един на Нидерландия.

"Има 13 жертви на побъркания стрелец и един от убитите е самият той", каза Ракушан пред чешки телевизионен канал, цитиран от БТА. По-рано властите съобщиха за 14 жертви в университета. 

"Нямаме информация за конкретна заплаха (..) това е сигнал, че сме тук и сме подготвени", се казва в съобщение на полицията във връзка със затягането на мерките, публикувано в социалната мрежа "Екс".

Властите засега не са предоставили нова информация за състоянието на ранените при атаката хора. Известно е само, че по-тежко пострадалите са оперирани и са в стабилно състояние.

От полицията казаха по-рано, че преди да тръгне за столицата, стрелецът е убил баща си в дома им в покрайнините на Прага.

dir.bg