6 нови специалности с прием след седми клас ще бъдат разкрити в училищата в Шуменска област от тази есен. Освен това обучението в други 4 ще премине в дуална система.

Това стана ясно днес на заседание на Постоянната комисия по заетостта към Областния съвет за развитие на област Шумен.

Новите 6 специалности ще бъдат разкрити по предложение на училищните директори. ПГОХХТ "Проф. д-р Асен Златаров" в Шумен разкрива специалност „Бутикови облекла", СУ „Трайко Симеонов" - специалност „Спортно-туристическа дейност", СУ „Панайот Волов" в Шумен - „Графичен дизайн", а СУ „Д-р Петър Берон" в село Хитрино - „Малък и среден бизнес".

Две селски обединени училища /до сега средищни/ ще разкрият специалности с придобиване на първа степен на професионална квалификация. Това са ОбУ "Христо Ботев" в село Ивански и ОбУ "Христо Ботев" в с. Друмево. В първото вече ще се учи „Зеленчукопроизводство", а във второто - „Работник в производството на кулинарни изделия в заведенията за хранене и развлечения".

Към досегашните 4 паралелки в дуална форма на обучение ще бъдат добавени нови 4 специалности. Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия в Шумен съвместно с "Автомагистрали - Черно море" АД ще води обучение в специалновтите "Строителство и архитектура" и "Геодезия". Същата голяма строителна фирма ще си партнира и с Професионална техническа гимназия „Симеон Велики" във Велики Преслав в специалност "Пътно-строителна техника". "КАИ Груп" и "Керамат" АД пък, заедно с Професионалната гимназия по химични технологии и дизайн "Проф. д-р Асен Златаров" в Нови пазар, обявяват  прием в специалност "Технология на керамичното производство".

"Предложенията на всички директори са съгласувани от кмета на съответната община", обясни Машка Крумова, началник отдел "Организационно-методическа дейност и контрол“ в РУО-Шумен.

Профилираните паралелки наесен ще бъдат  33 на брой, а професионалните 32.

На заседанието на Постоянната комисия по заетостта бе представена и информация за заетостта и безработицата в областта, както и за най-търсените от бизнеса професии.

"През 2018-та най-много обявени свободни работни места на територията на област Шумен има за длъжностите личен асистент, общ работник, машинен оператор, обслужващ работник промишлено производство, продавач-консултант, работник консервна фабрика, общ работник в промишлеността; работник консервиране на плодове и зеленчуци, работник в строителството и шивач", заяви директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта” Божидар Михайлов.

ШУМ.БГ