Търси се нов оператор, който да извършва предварително третиране и сепариране на битовите отпадъци на общините Шумен, Нови пазар, Каспичан, Велики Преслав и Смядово. Обществената поръчка е за 3 години и е на стойност 2,520 млн. лв. 

От 2016-та до сега дейността се изпълнява от „Евро Импекс“ ЕООД. 

„Договорът с фирмата изтича в началото на 2021-ва година и трябва да изберем нов доставчик на услугата сепариране. В тази обществена поръчка сме заложили по-конкретни изисквания за количеството на отделените отпадъци, които са годни да се рециклират", каза екологът на община Шумен Живка Атанасова.

Тя допълни, че стремежът е по-голямата част от отпадъка да бъде рециклиран и по-малка част да отива за депониране на сметището в "Дивдядово".

Морфологичният анализ на боклука на петте общини показва, че 30,32% са годни за рециклиране. Изискването в обществената поръчка е новата сепарираща фирма да успява да извлича минимум половината от това количество. 

Ако се извлича по-голям процент, т.е. ако фирмата извозва по-малко смет на депото в "Дивдядово", то тя ще получава по-висока цена за тон приет отпадък. Има обаче заложена пределна цена от 28 лв. с ДДС на тон за сепариран боклук и за нея са се договорили петте общини. В момента те плащат 18 лева за тон. 

През март Община Шумен е провела предварителна пазарна консултация, като "Евро Импекс“ тогава е поискала много по-висока цена - 120 лв. за тон.  

ШУМ.БГ