Китайските технологични гиганти Xiaomi и Huawei разпространиха официални съобщения, с които отхвърлят твърденията от център за киберсигурност към министерството на отбраната на Литва. Властите във Вилнюс заявиха, че са установили механизъм - макар и изключен при продажбата - за цензуриране на определени думи и изрази при проверка на няколко устройства и посочват изрично двата най-известни в света китайски бранда за мобилна техника.

Реакцията на Xiaomi, която продава мобилни апарати и други устройства и в България, е:

"Устройствата на Xiaomi не цензурират комуникациите към или от потребителите на устройствата на марката. Xiaomi никога досега и никога няма да ограничава или блокира каквито и да било лични поведения на потребителите на нашите смартфони, като например търсене, обаждане, сърфиране в мрежата или използване на софтуер за комуникация на трети страни. Xiaomi напълно зачита и защитава законните права на всички потребители. Xiaomi спазва Общия регламент относно защитата на данните на Европейския съюз (GDPR)."

Литва посъветва гражданите си бързо да сменят китайските си телефони и да не купуват повече продукти на тази страна. Един от посочените в доклада е смартфон флагман на "Хуауей", която от години обяснява, че дейността ѝ в ЕС е базирана в страните от съюза и следва всички европейски регулации.

Ето отговора на Huawei, която вече предлага у нас разширяващ се обхват продукти от т.нар. нейна екосистема, включваща рутери, озвучителни тела, кантари, лаптопи и др.:

"Huawei винаги е спазвала принципите за почтеност както и законите и разпоредбите на страните и регионите, в които оперира, и е считала киберсигурността и защитата на личния живот и данните като основен приоритет. Компанията има силни радиции в областта на киберсигурността в повече от 170 държави и региони и е обслужвала над 3 милиарда потребители.

Данните никога не се обработват извън Huawei устройството.

Huawei е прозрачен относно необходимите данни, които събира от клиентите, които са сведени до минимум се използват единствено за подобряване на персонализирането и потребителското изживяване. Що се касае до използването на данни на Huawei телефони, AppGallery събира и обработва само данните, които са необходими, за да позволи на своите потребители да търсят, инсталират и управляват приложения на трети страни, по същия начин, както другите магазини за приложения.

Petal Search и AppGallery са сертифицирани от European Privacy Seal за съответствие с GDPR. Huawei ясно заявява, че тези приложения са от обществено достъпни източници, така че потребителите имат възможност да изтеглят приложението. Huawei извършва проверка за сигурност, за да се увери, че потребителят изтегля само приложения, които са безопасни и работещи на HMS устройства.

Ние зачитаме законите на всяка страна и регион, в които оперираме, и се грижим за нашите клиенти, нашите партньори и всички хора, които използват и са засегнати от използването на нашите технологии. Работата с данни също се проверява внимателно."

Дневник