С решение на Народното събрание ще бъде одобрено разплащане от страна на Агенция „Пътна ифраструктура“ (АПИ) на дължими суми по договорите за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа към пътностроителните фирми, включително и на „Автомагистрали Черно море“ АД.

Проект на решение, с което да се одобри разплащане е внесен в Народното събрание (НС).

Решението на парламента ще даде възможност Агенция „Пътна инфраструктура“ да разплати половината от дължимата сума за изпълнени дейности от „Автомагистрали Черно море“.

Това е съобщил на срещата с представители на фирмата министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов.

„На срещата днес министър Караджов ни съобщи какво е предприело Министерството на регионалноот развитие и благоустройството за решаване на казуса. Днес те са внесли проект на решение да се даде възможност на АПИ да се разплати по договорите за текущ ремнот и поддръжка в размер на 50% от дължимите суми. След решение пък на междуведомствена, която обследва всеки един от договорите ще се плати и останала част от дължимите суми“, обясни за ШУМ.БГ Петя Стоянова, секретар на синдикалната организация на КНСБ към дружеството..

Тя допълни, че се очаква проекта за решение да влезе за разглеждане в комисията за регионално развитие към НС във вторник, като на това заседание са поканени и представители на „Автомагистрали Черно море“ АД.

„На срещата днес присъства и председателят на регионалната комисия към НС Настимир Ананиев. Според него няма да има пречки решението да мине, тъй като има принципно решение на партньорите в управляващата коалиция. След разглеждането в комисията, ни увериха, че проекта за решение ще бъде внесен ооще на първото пленарно заседание на НС, след което АПИ ще може да разплати половината от сумата, която ни дължи държавата“, каза още Стоянова.

Тя уточни, че ще запознае синдикалния комимет „Автомаистрали Черно море“ с резултатите от проведената среща за последващи действи. „Усилията ни най-вероятно ще бъдат насочени  към Министерството на финансите, откъдето ще настояваме да получим информация дали тази междуведомствена комисия е разгледала нашия казус“, допълни Петя Стоянова.

Припомняме, че общото задължение на държавата към шуменската фирма към момента е в размер на 27 644 902 лева с ДДС.  Парите са за ремонтирания миналата година участък от автомагистрала „Тракия“ край Пловдив.

ШУМ.БГ