Пожарът, който в петък вечерта унищожи базата на фирма „Метарекс“ до кариерата край „Мътница“ е загасен, но на отделни места отпадъци продължават да тлеят и да пушат. Заради задимяването, по настояване на жители на квартала, днес бе свикана работна среща при областния управител Владимир Йолов.

На нея бяха поканени  представители на РИОСВ, РЗИ, ОД на МВР, РД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Басейнова дирекция и жители на квартала. Присъства и управителят на „Метарекс“ Симеон Дамянов.

Първо от пожарната докладваха, че пожарът е бил загасен в 13,50 часа в неделя. Има  30-40 тона талаш за пелети, които тлеят. Поискахме от собствениците да разровят с фадрома, каквато ние нямаме, за да ги облеем, но това не стана. Ако не се омокрят, тези стърготини могат да тлеят две – три седмици“, каза директорът на областната пожарна старши комисар Иван Иванов.

Областният управител обясни, че снощи е бил повикан от жители на квартала и малко преди полунощ е отишъл на горялата площадка. Заварил гъст дим и дори пламъци. „Стоях около 40 минути, но трябва да ви кажа, че след като си тръгнах не се чувствах добре, може би 15 минути“, каза той.

Директорът на Екоинспекцията Стела Илиева заяви, че измерванията на атмосферния въздух не са показали отклонения от нормите, а фирмата е изпълнила всички предписания.

Жители на "Мътница" заявиха, че от РИОСВ са мерили през деня, а задимяването се проявява вечер и нощем.

„Пламъците са приключени, догарят хартии, които не са опасни. Каквото е трябвало по предписание, ние сме го изпълнили“, каза Симеон Дамянов от „Метарекс“. Той обясни, че на мястото вече има фадрома, която разравя тлеещите участъци, и водоноска, която облива.

Дамянов обясни, че базата на фирмата му не е била застрахована и до момента щетите са за около 1 милион лева. По-големият проблем за него е това, че 32-ма души са останали без работа.

На срещата бе решено този следобед противопожарен автомобил да отиде отново на мястото, за да облее тлеещите отпадъци с вода. Областният управител заяви, че също ще отиде около 20,00 часа.

ШУМ.БГ