Затворени за движение ще са улици и булеварди в южната част на Шумен на 31 август от 15,00 часа заради преминаването на колоната от 70-тата колоездачна обиколка на България, чиито финал е в Шумен.

Награждаването на победителите ще бъде пред сградата на община Шумен около 16,00 часа на 31 август. Затова бул. „Славянски“  в участъка от ул. „Карел Шкорпил“ до ул. „Адам Мицкевич“ ще е затворен за движение и за паркиране от 8,00 до 18,00 часа. За същото време няма да се паркира и по ул. “Съединение” срещу Летния театър. Свободен от автомобили трябва и да е паркингът зад община Шумен.

Полицейските екипи ще поемат колоездачите в 14,30 часа, когато те навлязат на територията на област Шумен по път I-7 (село Менгишево, община Върбица, покрай град Велики Преслав, до кръстовището Мараш-Дивдядово).

“Движението по главния път ще бъде спирано поетапно, за да премине колоната и отваряно веднага след това. Същото ще важи и за булевардите и улиците в Шумен. Премине ли през дадения участък полицейският автомобил, който ще е след колоната, то улицата ще се отвори за движение”, каза днес на пресконференция в общината инспектор Мирослав Миронов от Сектор „Пътна полиция“.

Той препоръча на пътуващите към Върбица в четвъртък, 31 август, да използват пътищата през селата Риш или Драгоево.

Навлизането в град Шумен на колоездачите ще е през квартал „Дивдядово“ по бул. „Велики Преслав“, след което с ляв завой на кръговото кръстовище на площад „България“ ще се насочат  по бул. „Славянски“ до финала пред сградата на общината.

За безопасното преминаване и финиширане на колоездачите в Шумен на 31 август (четвъртък) от 15.00 до 18.00 часа временно ще бъдат затворени за движение следните улици:

  • бул. „Велики Преслав“ от кръстовището на кв. „Дивдядово“ със село Мараш на път I-7 до площад „България“ и бул. „Славянски“ от площад „България“ до ул. „Адам Мицкевич“.
  • кръговото кръстовище на ул. “Владайско въстание” с ул. “Осми март в посока бул. „Велики Преслав“
  • бул. “Плиска” в участъка от кръстовището на ул. “Станционна” в посока пл. “България”
  • по ул. “Алеко Константинов” от пл. “България” към бул. “Симеон Велики” движението ще е еднопосочно.

На всяко кръстовище ще има полицейски служители, които ще оказват съдействие на водачите.

Автомобили ще могат да се движат от бул. „Мадара“ към пл. “България” в посока Пазара и кв. “Тракия”. От бившата Мототехника към пл. “България” по време на ограничението ще се пропускат само живущи в района. Движещите се от посока Томбул джамия по ул. “Съединение” ще имат достъп само до пл. “Александър Стамболийски” (детската площадка зад Военното училище). Заради придружаващите обиколката автомобили, които ще паркират по “Съединение” и  движението и там ще е ограничено.

На жителите на кв. “Дивдядово” от полицията препоръчват да използват обиколния път към квартала през бул. “Ришки проход”, който е достъпен по бул. “Симеон Велики” през ул. “Станционна” и ЖП гарата.

На пресконференцията стана ясно, че две шуменски фирми са сред основните спонсори на 70-тата колоездачна обиколка на България – “Теси” и “Метарекс”. Валери Тодоров, управител на „Метарекс“ ООД се оказа и главен виновник за първи път Шумен да е финален етап на обиколката.

Валери Тодоров и Здравко Николов, директор „Вътрешен одит“ – „Теси“ ООД заявиха, че подпомагат спортното събитие, защото Шумен заслужава да има мероприятия от такъв мащаб и за да може повече деца да се запалят по спорта и колоезденето в частност.

Две награди на колоездачи ще бъдат връчени от името на кмета на Шумен на финала, каза на брифинга спортният експерт Даниел Даулов. Купа и малък плакет с Мадарския конник ще получи най-добре представилият се български колоездач. Голям плакет с Мадарския конник ще бъде връчен на победителя в обиколката.

В 70-тата международна колоездачна обиколка на България участват 21 отбора от 28 държави. Състезанието ще стартира на 26-ти август в София и ще финишира в Шумен на 31-ви август. Ще бъдат изминати  общо около 705 състезателни километра, които са разпределени в  пролог, 2 полу етапа и 4 етапа с общ старт.

ШУМ.БГ