Община Шумен не приема заключенията за сериозни недостатъци при проектирането на кръговото кръстовище до магазин Практикер, съдържащи се в анализа на Европейския център за транспортни политики /ЕЦТП/. 

Въпросът бе обсъден на заседание на местната Комисия по безопасност на движението, на която бяха поканени и представители на ЕЦТП.

Ръководителят на Центъра инж. Диана Русинова запозна присъстващите с изготвения анализ. Тезите й обаче получиха отпор, както от секретаря на Комисията Владимир Събев, така и от кмета Любомир Христов и заместника му по строителство Боян Тодоров. ВРИД главният архитект на общината Десита Дучева дори постави под съмнение експертизата на Диана Русинова и я попита къде е учила. 

Кметът Любомир Христов заяви, че кръстовището в момента на построяването му е било в съответствие с всички законови норми. 

„Ние вече направихме заседание на комисията, извикахме проектанта, набелязахме мерки, какво повече трябва да направим? Ако защитавате тези, които се движат със 150 километра в час, а всички ние тук сме виновни, това вече е друго“, каза кметът. 

„Повечето проблеми, които вие ни казвате, ние ги знаем, но искам да кажа за големите трудности, които срещаме в нашата община и те не са само в при нас, а са и в цялата страна и те не могат за един път да се решат“, каза зам.-кметът Боян Тодоров и увери, че с ремонта на улици в Шумен с 20-милионния банков заем ще бъдат решени голяма част от проблемите и ще се поставят знаци и маркировка, отговарящи на съвременните норми.   

„Аз и екипът ми сме дошли в Шумен, за да ви помогнем да намерите решение на дадения проблем. Нашият призив е каквото и да правите, да вземете мерки в спешен порядък да промените геометрията на кръстовището и най-вече радиуса на вътрешния кръг да стане не по-малко от 10 метра. В противен случай се обезмисля наличието на кръгово кръстовище“, каза Русинова. В заключение тя подари на общината два пътни знака, след което с екипа си напусна заседанието.  

Владимир Събев обясни по-късно, че в изпълнение на решението на предходното заседание на Комисията по пътна безопасност до дни на кръговото кръстовище на Практикер ще бъдат монтирани две радарни информационни табла, които ще показват с каква скорост се движат колите и ще предупреждават при превишение. 

Относно въпроса с монтирането на полицейска камера за скорост, която да дава възможност да бъдат санкционирани нарушителите, то стана ясно, че от „Пътна полиция“ са направили проучване и са дали препоръките си към общинското ръководство, което изяви желание да я закупи със собствени средства с идеята да я дари на полицията. 

ШУМ.БГ