Асоциацията на ВиК на област Шумен не съгласува бизнес плана на „ВиК – Шумен“ ООД 2023 - 2026, който предвижда увеличаване на цената на водата до 5,25 лв. за кубик тази година

Заседанието се проведе днес в залата на пресклуба на БТА. 

Присъстваха представители на всички общини с изключение на Каспичан, Венец и Хитрино. Те обаче са с общ дял от под 10% в Асоциацията и отсъствието има не попречи на кворума. 

Областният управител Христо Христов обяви, че e упълномощен от принципала на ВиК – Министерството на регионалното развитие, да гласува „За“ Бизнес плана. 

После даде думата на всеки от присъстващите да обяви решението на общинските съвети. Стана ясно, че против са общините Шумен, Нови пазар, Велики Преслав, Смядово и Никола Козлево, които имат дял общо 52,22%. „За“ бе само община Върбица, а Каолиново гласува „Въздържал се“. 

Така Асоциацията по ВиК не одобри Бизнес плана на ВиК. 

На заседанието присъства и управителят на ВиК-Шумен инж. Емил Томов. Той направи кратко изказване: „Отговорността, която поемат общините с неприемането на Бизнес плана, е огромна. Това ще се отрази изключително негативно върху услугата, която ВиК предоставя“.

Предстои решението да бъда изпратено на Комисията по енергийно и водно регулиране /КЕВР/. Независимо от решението на шуменската Асоциация, КЕВР може да одобри или отхвърли Бизнес плана. 

ШУМ.БГ