Административният съд в Шумен отхвърли жалбата на кмета на село Мадара Неделчо Неделчев против решението на Общинския съвет, с което той не разреши провеждане на референдум в Мадара.

Припомняме, че кметът на селото поиска местно допитване, с което да се въведе правилото 100% от парите от продажбата на общински земи и имоти на територията на Мадара да се връщат в селото за финансиране на ремонти и нова инфраструктура. Той поиска и Кметство Мадара да стане разпоредител с бюджетни средства от 2-ри ред, като му се открие собствена сметка.

В решението си съдът обаче посочва, че на местен референдум не могат да се решават въпроси на общинския бюджет, а въпросите, поставени за обсъждане от Неделчо Неделчев касаят точно това. 

Според съда и друг въпрос в искания местен референдум противоречи на закона - „Решението за продажба, отдаване под наем, концесия или аренда на общински нефинансови активи на територията на с. Мадара да става с изричното одобрение от кмета на селото“ 

В чл.21 ал.1 т.8 от ЗМСМА обаче се казва, че Общинският съвет приема решения за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество и определя конкретните правомощия на кмета на общината и кметовете на райони и кметства.

Кметът бе поискал от съда да отмени решението на Местния парламент и заради нарушение на законово изискване, според което трябва да има задължително изслушване на кметовете на населените места, когато се обсъждат въпроси, отнасящи се до кметството.

Съдът обаче констатира, че кметът на Мадара е уведомен за заседанието на Общинския съвет, но той не е присъствал.

С оглед на това магистратите заключават, че жалбата по същество е неоснователна и следва да бъде отхвърлена. Разходи по делото не са присъдени, а решението на Административен съд – Шумен е окончателно.

Припомняме, че през 2021-ва кметът Неделчев инициира референдум за преминаване на Мадара към община Каспичан. Искането му обаче бе подкрепено само от 93 жители на селото, а 286 гласуваха против.

ШУМ.БГ